Wpis z mikrobloga

@Alfu: Wejdź sobie tutaj

http://www.swissknife.pl/produkty/5,Narzedzia-kuchenne-noze-Victorinox/24,Noze-Victorinox-z-rekojescia-Fibrox.html

i możesz wybrać model według kryterium długości ostrza. Polecam minimum 22cm (poniżej dwa modele różniące się kształtem rękojeści)

http://www.swissknife.pl/produkt/886,Noz-kuchenny-Victorinox-dlugosc-ostrza-22-cm.html

http://www.swissknife.pl/produkt/261,Noz-kuchenny-Victorinox-dlugosc-ostrza-22-cm.html

Osobiście wybrałbym 25cm. Btw jak się okazuje cena to jednak nie 80zł tylko raczej 130-150 :) Tak czy owak warto.

Ponadto jeśli już ktoś zainwestuje w taki nóż to powinien nauczyć się porządnie ostrzyć, polecam materiały na knives.pl

http://forum.knives.pl/index.php/topic,86629.msg563971.html#msg563971

Dobrze ostrzony nóż będzie ci służył długie
@omnia: Można zakupić noże rodzimej firmy Polkars (ok 35zł), które wyglądają jak chińskie kopie Victorinoxa. Zajęło mi miesiąc żeby doprowadzić nowy nóż Polkars do ostrości zbliżonej do mojego używanego Victorinoxa;)
No tak tylko problem jest taki że Victorinox z rękojeścią z fibrox'u może i są niezłe na początek, cena też mają w miarę (chodź nie ma rewelacji - mam noże o wyższej jakości stali za mniejsze pieniądze), ale po pierwsze nie wyglądają (tak wiem ma kroić, ale dla mnie nóż w kuchni musi też wyglądać :)) a po drugie są za lekkie :). Nóż dla mnie po prostu musi być kuty w