Wpis z mikrobloga

Czy jest jakiś dobry zamiennik dla lorneki Celestron Skymaster 15x70? Szukam sprzętu do 300 złotych, jednak widzę różne opinie - od początkujących, że jest super oraz od obeznanych, że jest po prostu kiepska (ciemna, przy przymrozkach szybko para osadza się na okularach, w przeciągu pierwszego roku potrafi się rozklekotać i trzeba ją oddawać do serwisu). Szukam czegoś, co będzie miało fajne przybliżenie, niezły kąt widzenia i żeby za ciemno też nie było. Dlatego też kombinuję z lornetkami 15x70, a nie 10x50, bo zwyczajnie do zakupu teleskopu jeszcze trochę wody w rzekach upłynie. Zwyczajnie nie wyczuwam znacznego przypływu gotówki na hobby i tyle.

Poradzicie coś? Warto brać tego Celestrona czy może przyczaić na coś innego?

#astronomia #lornetki #astrofoto #teleskop
  • 5
@Finsky: Jak obchodzisz się z lornetką delikatnie, to nic się nie rozjedzie po roku. Ja mam 15x70 już prawie osiem lat i nie zauważyłem żadnych oznak rozkolimowania się obiektywów. Przy niesprzyjających warunkach para będzie się osadzać na każdej lornetce wypełnionej powietrzem, Celestron 15x70 nie jest tu wyjątkiem.
Pamiętaj tylko, że przy 15-krotnym powiększeniu trudno prowadzić satysfakcjonujące obserwacje bez posadzenia lornetki na statywie. 10x jeszcze da radę z ręki.

Delta Optical sprzedawała
@namrab: wlasnie zastanawiam sie jak będzie ze statywem, w domu mam możliwość skorzystania ze statywu geodezyjnego, ale do tego trzeba i tak kupic jakis chwytak. Na co dzień jednak musialbym miec swoj, a z tego co ludzie mowia ciężko jest z samego statywu obserwować, potrzebny jest zuraw. Nie chce trzymac lornety w rekach, wiem ze bedzie za ciezka i zbyt duza, nie chce tez kupowac 10x50, po prostu wolałbym cos większego
@Finsky: Mam tę lornetkę i zwykły statyw fotograficzny(dość już rozklekotany). Nie jest to idealne połączenie ale da się na tym coś zdziałać. Dużo zależy od jakości głowicy statywu. No i fabryczny adapter też pozostawia wiele do życzenia(plastik). Jest problem z oglądaniem obiektów w zenicie na statywie. Żuraw chyba lepiej sobie radzi w takiej sytuacji. Co jakiś czas też jest szansa na kupienie używki na czołowych forach astronomicznych, jeśli chcesz zaoszczędzić.
@Finsky:Skopiuję swój post z tematu nizej o tej lornetce, bo pasuje i do twojego tematu, a więc:

powiem tak: mam te lornetkę 2 lata już, i to co widać:

- opad szczęki przy obserwacjach Drogi Mlecznej
- fajnie widać Galaktykę Andromedy
- Jowisz i 4 księżyce super
- fazy Wenus bomba, wyraźnie widoczny rogal
- Mgławica w Orionie super widoczna jako zielonkawa mgiełka
- niestety Saturn widoczny tylko jako spłaszczona kulka...
@wujeklistonosza: O, to elegancko :D Jestem z Olsztyna więc trochę daleko, ale jeżeli w przeciągu następnych 2-3 tygodni będziesz się jej pozbywał, to mam nadzieję że byśmy się dogadali nawet na jakąś przesyłkę za pobraniem czy coś w tym stylu, bo bardzo chętnie bym przygarnął. Za oszczędzone pieniądze dokupiłbym chociażby statyw.