Aktywne Wpisy
Świeża obciereczka w rytm bachaty. Grażyny w tle aż przebierają nogami na samą myśl, że będą następne w kolejce ( ͡º ͜ʖ͡º)
#lewandowski #lewandowska #annalewandowska #bachata #p0lka
#lewandowski #lewandowska #annalewandowska #bachata #p0lka
vanzs +46
Lidlowe Krakuski, takie świeże. Najgorzej, że #!$%@? 1/3 paczki zanim zauważyłem po ciemku biała plamkę tu i tam. Będzie sranko po filmie #lidl
@H4ctor
@McGravier Dzięki za wyjaśnienie pewnych kwestii. Pora na kolejne, dużo czasu jeszcze spędzisz w tym szpitalu? Już coś wiadomo? Jest ok czy niedobrze?
-W piątek pewnie mnie wypuszczą. Jest ok. Reszta życia na insulinie (choć dawki mogą z czasem spaść)
Swoją drogą nie zastanawiałeś się nad pracą w jakiejś firmie zajmującej się blocchain skoro masz taką wiedzę?
-Zastanawiałem. Kiedyś Coinbase prowadziło rekrutację na reddicie, ale wtedy jeszcze nie czułem się na siłach :( Jeśli trafi się coś podobnego w przyszłości to może skorzystam.
1 Przejdźmy do samej transakcji i jej składowych, zamieściłem plik do postu.
pod transakcją jest nr
d6d69a............. - to jest nr transakcji prawda?
-Zgadza się.
Niżej mamy adres z którego bitcoiny wyszły na 2 adresy i teraz tak są dwa adresy wskazane, jeden na który wyszło a drugi to część wracająca. Czemu w Btc w momencie wysłania coinów, wypłacana jest całość i to co nie wypłacono wraca. Nie możnaby wypłacić tylko tą ilość jaka chcemy przekazać? Czemu to służy?
-W systemie BTC, ZAWSZE wydawane są wszystkie środki z twojego adresu, z tym że część wydajesz sam do siebie. Część środków która nie ma adresata, jest opłatą transakcyjną. Nie jestem w 100% pewien ale mam przypuszczenia dlaczego tak a nie inaczej: W moim przekonaniu ma to dwie zalety: Po pierwsze przypuszczam że wymagało mniej linii kodu do napisania. (satoshi miał ograniczoną ilość siły roboczej) Po drugie, sądzę że taka konstrukcja wymaga statystycznie mniej informacji do zawarcia w bloku, a tym samym zmniejsza rozmiar blockchaina który musi być przechowywany przez sieć.
Przy adresach jest w nawiasie napisane (Niewydana) lub (wydana) w momencie gdy transakcja będzie potwierdzona będzie widniało transakcja wydana? Chodzi o to czy środki zostały już przekazane czy nie, czy może dojść do sytuacji że jeden adres będzie mieć wydana a drugi niewydana?
-Nie bardzo wiem co dokładnie blockchain.info info ma na myśli pisząc wydana. Może chodzić o to że serwis otrzymał transakcję wydającą te BTC, a może za wydaną uznają dopiero kiedy transakcja wydająca zostanie zamieszczona w bloku.
Teraz przejdźmy do podsumowania,
Rozmiar: -> od czego zależy rozmiar? Jak byłaby większa ilość btc to bajtów byłoby więcej?
-Nie, rozmiar zależy od rozdrobnienia BTC na twoim adresie. Jeśli otrzymałeś setki małych wpłat to twoja transakcja będzie musiała skonsolidować je w jedną. A to oznacza masę informacji do zawarcia w bloku.
Czas otrzymania: -> odnosi sie do tego kiedy transakcja weszła jako zlecenie? Nie kiedy dotarła?
-Przupuszczam, że jest to czas pierwszej obserwacji lub czas zawarcia w bloku. Same transakcje nie zawierają daty ani godziny
Szacowany czas zatwierdzania: Jest gdzieś dostępna skala od jakiej jest high prioryty, low itp? po jakiej system definiuje że tyle fee to będzie mało a tyle to dużo
-O to musisz pytać producenta twojego portfela - różne portfele mogą mieć różną politykę opłat. Np. W Mycelium high priority oznacza opłatę która statystyczne zapewni potwierdzenie w ciągu dwóch bloków.
Przekazane przez IP: ten ip to jest od node który zatwierdził transakcje?
- Sądzę, że to adres IP nodea od którego serwis otrzymał tą transakcję (niekoniecznie jest to twórca tej transakcji) Zatwierdzenie odbywa się poprzez zawarcie w bloku
Wizualizacja, ok, no i mamy mapkę ona wskazuje albo powinna wskazywać miejsce gdzie znajduje się zatwierdzjaący transakcję?
-Sądzę że wskazuje miejsce noda który przekazał im tą transakcję (niekoniecznie jest to twórca tej transakcji)
Czym są skrypty wejściowe i wyjściowe?
- sieć BTC posiada kilka dodatkowych funkcji (transakcji specjalnych) takich jak kanały płatnicze, portfele multisig itp. Skrypt to informacja o skorzystaniu z takiej funkcji specjalnej.
2. Mamy transakcję które są wyslane z fee równym 0. Czy takie transakcje nigdy nie dojdą pod wskazany adres? Załóżmy mam kopalnie, czy mogę sobie wybrać które transakcje zatwierdze a które nie? np. chciałbym przepchnąć transakcje ludzi któzy dali 0 fee. Czy taki zabieg jest możliwy w jaki sposób? To chodzi o to w jakis sposób jest sparametryzowana kopalnia. No bo solo raczej w btc to się nie opłaca kopać :)
- Miner ma całkowitą dowolność w tym, jakie transakcje zamiesszcza w bloku. W praktyce minerzy najchętniej zamieszczają transakcje z największym fee. W przypadku transakcji 0 fee, jesteś zdany na łaskę uprzejmego minera który zechce być może ją zamieścić. W praktyce może to oznaczać że transakcja nigdy nie zostanie potwierdzona.
Oryginalnie był algorytm który przyznawał wysoki priorytet monetom które były długo nie ruszane, ale orgomna większość minerów go wyłączyła kiedy bloki zaczęły się zapełniać.
3. Czy sieć BTC będzie wstanie się utrzymać po roku 2140 ? Patrząc teraz mało kto daje jakieś większe fee za transakcje, gdyby nie te rozdawane btc to byłoby krucho chyba z tak dużą mocą, czy nie czeka nas efekt wzrostu fee znacznie tak że tradycyjne przelewy bankowe będą tańsze? Wiadomo dużo gdybania ale załóżmy że dzisiaj już się kończy wydobywanie btc. Czy sieć dałaby radę i czy cena za transakcje nie byłaby zbyt duża?.
-Dużo gdybania. Zakładając że BTC stałoby się globalnym systemem walutowym przez który przechodzą tysiące transakcji na sekundę, nie byłoby problemu. Gdyby jednak był w stanie takim jak teraz, to drastycznie spadłaby opłacalność kopania a tym samym moc obliczeniowa co z kolei oznaczałoby spadek bezpieczeństwa sieci. Generalnie transakcje byłyby przetwarzane prawidłowo, ale ze względu na małą moc kopiącą relatywnie łatwo byłoby dokonać ataku 51%
4. Czym jest algorytm w kryptowalucie?
-Chodzi ci o algorytm kopania? Jest to szukanie sumy kontrolnej SHA2 dla bloku, która będzie miała odpowiednie właściwości. Algorytm ogólnie jest to zestaw instrukcji logicznych
5. Czy warto używać VPNa jako ddatkowego zabezpieczenia do logowania sie na giełde i ogólnie do ochrony PC? Czy właściciel VPNa moze w jakiś sposób nam zaszkodzić, zagrozić naszemu bezpieczeństwu?
-Moim zdaniem nie warto. VPN to dodatkowy wektor ataku. Zwłaszcza, że nie znajduje się fizycznie pod twoją kontrolą, i właściwie nie wiesz nawet pod czyją. Połączenia z giełdami są szyfrowane i podpisane elektronicznie (zielona kłódka przy adresie) więc radzę się skoncentrować na ochronie przed phishingiem i złośliwym oprogramowaniem.
6. Co liczą koparki?
-Sumy kontrolne SHA2. Szukają sum określonych właściwościach. Im większa trudność wyznaczona przez sieć tym bardziej restrykcjyjne właściwości są wymagane.
7. Wiem że może nobskie są moje pytania, ale zadam kolejne :) Czy kryptowaluta nie mogłaby działać na zasadzie, Koparki - serwery które przechowują historię transakcji i je zatwierdzają, coś jak dzialanie serwerów bankowych. Wszystkie btc byłyby już w obiegu, a prowizja byłaby po prostu za przechowywanie całej historii + przetarzania nowych transakcji
- Do wyprodukowania bloku w wyniku kopania wymagane jest prowadzenie pełnego węzła. Kopanie w kopalniach nie pozwala go wygenerować kopiącemu - wysyła on wyniki do kopalni prowadzącej pełny węzeł.
Efektywnie solo kopalnie są jakby takimi serwerami. Cała koncepcja polega na tym, aby sprzęt był możliwie rozproszony po świecie, i jedna instytucja nie miała nad nim kontroli. Być może w przyszłości wykształci się rynek usług przechowywania całej historii transakcji (powstaną węzły archiwalne) a normalne nody będą posiadać historię zredukowaną. Ale to tylko gdybanie, nie potrafię powiedzieć jak to będzie wyglądało.
@McGravier:
Wziąłeś pod uwagę prawo Moora? Zgodnie z nim koparki będą 2^62= 4,6 bilionów razy szybsze niż dzisiejsze.
To nie zrekompensuje choć trochę trudności kopania?
@McGravier: Skrypty to nie są tylko specjalne funkcje. Każdy input czy output z transakcji jest przedstawiony w postacji skryptu, który można edytować przy wysyłaniu tak zwanej surowej transakcji. Więcej tu - https://en.bitcoin.it/wiki/Script
Dodam tylko,