Mirki, w ramach nauki NodeJS chcę napisać prosty open-sourcowy projekt platformy do przeprowadzania różnych testów / egzaminów. Całość będzie napisana w PHP na frameworku Symfony2, lecz samo rozwiązywanie testu będzie w NodeJS( wykorzystam socket.io ). Mam pytanie - jak najlepiej zintegrować PHP z NodeJS? Jak najlepiej przekazać zalogowanego użytkownika do Node? Musiałbym chyba jakoś przekazać ID zalogowanego użytkownika do Node, tylko pytanie, jak to najlepiej zrobić?
Zobacz sobie jaki on projekt robi, a później się zastanów nad tym co napisałeś.
@KaszaGryczana: Wiem, przecież nie czytam wątków od środka. Wyskoczyłeś z biblioteką do widoków po stronie użytkownika, w momencie kiedy autor pytał o backend. Napisałeś jeszcze, że skoro nodejs to ReactJS, a nie ma zasadniczego związku pomiędzy tymi elementami. Niech będzie, zastanowiłem się nad tym co napisałem.
Szczerze nie wyobrażam sobie robienia interfejsu użytkownika bez ReactJS, czy
@Spake: Kombinowałem z przekazywaniem sessji z PHP + Redis do NodeJS przez Sockety ale jakoś nie dałem rady.. O ile sam Express miał tą sesję to SocketIO juz nie mogl odczytac z Expressu :( Pominalem to przez zapisywanie i generowanie tokena uzytkownika i wysylaniu go w Querce.
@stacktrace: Jasne jak ktoś jest dinozaurem i chce wszystko samemu to proszę bardzo. Po co mam pisać kod w DOM jak mogę go renderować w real time i przy okazji oszczędzam transfer oraz moc obliczeniową?
Jasne jak ktoś jest dinozaurem i chce wszystko samemu to proszę bardzo.
@KaszaGryczana: Ale ja nie postawiłem takiej alternatywy. To Ty napisałeś, że jak nodejs to od razu ReactJS. Jaki jest związek pomiędzy jednym a drugim? Nie napisałem nic o vanillajs, jest tyle innych frameworków w których nie trzeba operować na DOM. O robieniu wszystkiego samemu już nie wspomnę, bo to już rozmawiasz sam ze sobą.
@stacktrace: Nie jest taki sam i to ty piszesz totalny bełkot. Zobacz sobie działanie tej biblioteki na przykładzie Facebook, czy nawet Instagrama. Jeszcze nie się spotkałem z lepszą biblioteką oferującą virtual DOM ( ͡°͜ʖ͡°)
@KaszaGryczana: Ale co mam zobaczyć. Stawiam konkretne pytania, a Ty mi piszesz, że mam sobie zobaczyć strony. Zaryzykuję jeszcze jednym pytaniem. Co rozumiesz pod pojęciem Real Time?
@stacktrace: To ci odpowiem na twoje konkretne pytanie. Pracodawcy mile widzi osoby, które potrafią więcej niż tylko to, co jest w ogłoszeniu. Dodatkowo teraz ReactJS jest stawiany na równi z AngularJS, które jest wymagane praktycznie w każdym ogłoszeniu o pracę, a skoro react jest bardziej rozbudowany to wiosek nasuwa się sam. I co to dla mnie jest Real Time - To brak konieczności bawienia się w statyczną stronę i ewentualną
To ci odpowiem na twoje konkretne pytanie. Pracodawcy mile widzi osoby, które potrafią więcej niż tylko to, co jest w ogłoszeniu.
@KaszaGryczana: Wybacz, nie zauważyłem, że rozmowa o tym się toczy o pracy.
Dodatkowo teraz ReactJS jest stawiany na równi z AngularJS, które jest wymagane praktycznie w każdym ogłoszeniu o pracę, a skoro react jest bardziej rozbudowany to wiosek nasuwa się sam.
Chyba tylko Ty stawiasz na równi. ReactJS to tylko widok,
Mam pytanie - jak najlepiej zintegrować PHP z NodeJS? Jak najlepiej przekazać zalogowanego użytkownika do Node?
Musiałbym chyba jakoś przekazać ID zalogowanego użytkownika do Node, tylko pytanie, jak to najlepiej zrobić?
#nodejs #php #programowanie #pytanie #symfony2
@KaszaGryczana: Wiem, przecież nie czytam wątków od środka. Wyskoczyłeś z biblioteką do widoków po stronie użytkownika, w momencie kiedy autor pytał o backend. Napisałeś jeszcze, że skoro nodejs to ReactJS, a nie ma zasadniczego związku pomiędzy tymi elementami. Niech będzie, zastanowiłem się nad tym co napisałem.
@Spake: Wygląda ciekawie jak każda nowa rzecz.
@KaszaGryczana: Ale ja nie postawiłem takiej alternatywy. To Ty napisałeś, że jak nodejs to od razu ReactJS. Jaki jest związek pomiędzy jednym a drugim? Nie napisałem nic o vanillajs, jest tyle innych frameworków w których nie trzeba operować na DOM. O robieniu wszystkiego samemu już nie wspomnę, bo to już rozmawiasz sam ze sobą.
I co to dla mnie jest Real Time - To brak konieczności bawienia się w statyczną stronę i ewentualną
@KaszaGryczana: Wybacz, nie zauważyłem, że rozmowa o tym się toczy o pracy.
Chyba tylko Ty stawiasz na równi. ReactJS to tylko widok,
@KaszaGryczana: Zapomniałeś o tym że serwer musi te dane wysłać. I nie zyskujesz na tym żadnej mocy obliczeniowej