Wpis z mikrobloga

Dzieki Ameryce udalo mi sie nawiazac duchowa wiez z moimi slowianskimi przodkami. Tak jak oni kiedys utykali na zime sciany mchem tak ja utykam okna papierem toaletowym zeby mi przeciag stop nie odmrozil.

Amerykanskie okno to niedoscigly wzor w dziedzinie marnowania energii, a to na zdjeciu i tak jest jak na tutejsze standardy jednym z lepszych. Podowojna szyba i dociskana uszczelka. Nagle zrozumiala jest amerykanska milosc do ciezkich, pluszowych zaslon.

Dobrze ze przynajmniej energia w miare tania :)

#podrugiejstroniebajora
Taco_Polaco - Dzieki Ameryce udalo mi sie nawiazac duchowa wiez z moimi slowianskimi ...

źródło: comment_8vDG5gAxJwIe1KtTy0mJ6D0c1wXBxUen.jpg

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cash1337: z tradycji. Jak budujesz domy, które byle pierdnięcie przewraca, to musisz stosować okna, które nie rozwalą przy okazji połowy ściany (jak nasze typowe plastiki z bloku) jak je otworzysz czy tam uchylisz
  • Odpowiedz
@teh4esz: Z tym byle pierdnieciem to jest mit ktory w Polsce sie swietnie trzyma, mimo ze z prawda ma malo wspolnego. W Bostonie klimat jak w Polsce. Poprzednio mieszkalem w domu z "patykow" i jakos udalo mu sie przetrwac ponad 100 lat mimo ze od oceanu potrafi czasem ladnie dmuchnac.

A w rejonach tornad zwykly murowany dom tez by nie wytrzymal.
  • Odpowiedz
@teh4esz: No i swoją drogą budowlańcem nie jestem, ale myślę, że takie drewniane domy są dużo tańsze. Wolałbym mieszkać w drewnianym domu sam w wieku 25 lat niż z mamą w bunkrze ceglanym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Cash1337: Wbrew pozorom nie są tańsze. Buduje się szybciej, ale zdecydowanie nie taniej, bo koszt stanu surowego niewiele się różni od murowanego, a wykończenie to ta sama bajka.
  • Odpowiedz
@Cash1337: Tak, centralnie ustawiasz temperature calego mieszkania. Tylko lazienka ma dodatkowo podbite +2°.
Plus taki ze NEST pozwala na kontrole z telefonu wiec nie trzeba z wyra wstawac i mozna ustawiac o ktorej godzinie ma byc ile stopni.
  • Odpowiedz
@Vein: Musisz wziac pod uwage jaki procent ceny stanowi robocizna w przypadku domu w USA i w Polsce. Materialy masz w podobnych cenach, budowlaniec zarabia podobnie... tyle ze w $ a nie pln.

Ladny 2 pietrowy dom z 5 sypialniami na przedmiesciach Dallas dostaniesz za 250k$ jak by mial byc murowany to podejrzewam ze ze 2-3 razy tyle.
  • Odpowiedz