Wpis z mikrobloga

Dostałem Arduino Uno z uszkodzoną diodą prostowniczą (D1, ta co przepuszcza prąd tylko w jedną stronę). Z jednej strony się trzymała, a z drugiej nie była przylutowana i była trochę odgięta. Robić dispute na jd i jak?
#jd #arduino
  • 12
@conel: Jak kupiłem, to ma być sprawne i koniec. Wydałem na to całe 0,60 USD. Od niego dostałem sprawne Leonardo za niecałe 3 USD, a od innego chińczyka sprawne Uno też za niewielką kwotę. Żeby przylutować, to musiałbym kupić lutownicę, a to już większy koszt niż chciałem wydać. Wiem, że lutownica też do innych rzeczy mi posłuży może kiedyś, ale ja prawie w ogóle nie lutuję.
Jak kupiłem, to ma być sprawne i koniec.

@Adrian77:

nie, no, wiadomo... ordnung must sein.

Wydałem na to całe 0,60 USD.

@Adrian77:

tylko sobie wygenerowalem kilka kont, aby miec kupony? :D

Żeby przylutować, to musiałbym kupić lutownicę, a to już większy koszt niż chciałem wydać. Wiem, że lutownica też do innych rzeczy mi posłuży może kiedyś, ale ja prawie w ogóle nie lutuję.

@Adrian77:

idz do kogos, kto ma
@sylwek2k: Nie ma co się pieprzyć. Na Allegro lutownice oporowe się zaczynają na 7zł. Podobnie jest zapewne we wszelkiego rodzaju Castoramach czy innych Praktikrach.
Podobnie jest zapewne we wszelkiego rodzaju Castoramach czy innych Praktikrach.

@conel:

nic z tego... marze na takiego typu narzedzia sa olbrzymie :P

Na Allegro lutownice oporowe się zaczynają na 7zł.

@conel:

wszem, ale masz ograniczone mozliwosci jej wykorzystania (musi byc zasilanie sieciowe). A tak, podlaczasz do zasilacza komputerowego/laptopowego/zasilacza do halogenow/power banku/akumulatora/gniazdka zapalniczki i... lutujesz :)
@sylwek2k: Tia, teraz spojrzałem na ofertę Praktikera i chyba kogoś ostro #!$%@?ło z tym cenami. W tej kwestii zwracam honor.

Jeśli chodzi o ograniczone możliwości ze względu na potrzebę zasilania z gniazdka. To fakt, można się bawić w to co proponujesz, ale w tej sytuacji chyba będzie to mało możliwe. OP ma problem z diodą w Arduino, a my tu rozmawiamy o tym, jak podłączyć kolbę do transformatora. ;-)
To ja wolę te nieuczciwe w sprzedaży wysyłkowej. Przynajmniej nie płacę drugie tyle za proste narzędzie, aby ktoś tam miał godziwy zysk.

@conel:

placisz, tylko o tym nie wiesz :P

zreszta w marketach na wszelkiego rodzaju dodatkach (czyli np narzedziach) sa naprawde olbrzymie marze.

To nie tyczy sie tylko dziwnych narzedzi jak lutownice, ale wszystkich innych rzeczy.