Wpis z mikrobloga

Słyszał ktoś coś o Tulpa.info.pl?
Małe info ze strony:
"Zdaniem osób zajmujących się tematem, tulpa jest czymś na kształt drugiej osoby żyjącej w tym samym umyśle. Najprawdopodobniej funkcjonuje ona na takich samych zasadach, jak nasza świadomość. Według niektórych tulpa jest dobrze rozwiniętym wymyślonym przyjacielem, który jest często spotykanym zjawiskiem wśród dzieci.
Jeśli zastanawiasz się nad stworzeniem tulpy zalecamy, aby Twój stan emocjonalny był stabilny, a także abyś miał ukończone przynajmniej 16 lat."
#pytanie #serwis #tulpa #psychologia #schizo ( ͡° ͜ʖ ͡°) #przyjaciel #wymyslonyprzyjaciel
  • 8
  • Odpowiedz
@Xavax: kiedyś śmiechałem, ale dzisiaj jak tak sobie myślę, to czy niemożliwe byłoby wyhodowanie świadomości na gotowej do tego strukturze? to chyba nawet łatwiejsze niż stworzenie świadomej AI
oczywiście równie dobrze można taki twór nazwać chorobą psychiczną, ale to zależy od przyjętego punktu widzenia

@zirytowana_plaszczka: @Kampala:
  • Odpowiedz
@dex_ter: Nie mamy. Ale nie mamy też dowodu że da się to zrobić w 100%. Być może jakieś techniki ostrego prania mózgu + psychotropy dałyby jakiś efekt ale raczej nie wymazałoby to "starej" świadomości w 100%. Nie wiem, nie znam się na tym tylko teoretyzuję.
  • Odpowiedz