Wpis z mikrobloga

Ale to jest #!$%@? że stracę na tym że PiS wprowadził podatek bankowy.

Kredytu nie mam więc mnie to wali że koszty podnoszą a jak mi tylko bank zaczyna pobierać choćby złotówkę za coś i nie mogę tego uniknąć to już zmieniam na inny.

#pieniadze #banki
  • 8
  • Odpowiedz
@dawid-rams: jeżeli wzrosną koszty dla wszystkich balów jednakowo zatem wszystkie banki w jakiś sposob obciąża swoich klientów. zatem w każdym banku wzrosną opłaty. zmieniając bank nic nie pomoże.
Twoj argument wyglada następująco: wzrosła akcyza to jak podniosą cenę wódki to kupie te ktora jest tańsza xD w długim okresie wszystkie będą droższe
  • Odpowiedz
@Plysiek: #!$%@?, mam konta w 5 lub 6 bankach w Polsce, nawet nie pamiętam i tylko za jedno płacę 2,9zł jak się zapomnę, ale i tak mi się opłaca bo więcej z ich cashbacków dostaje.

Gwarantuje Ci że nie zapłacę ani złotówki więcej bo zawsze będzie jakieś darmowe konto a od połowy tego roku wszystkie banki mają obowiązkowo oferować darmowy rachunek.
  • Odpowiedz
@dawid-rams: obowiązek darmowego rachunku xD zeby go mieć bedzie trzeba mieć kartę płatniczą za jedyne 5-10zł miesięcznie xD nie ma czegoś takiego jak darmowe.

jeżeli nie płacisz za konto znaczy to ni mniej ni wiecej, ze to ty jesteś produktem, a oni i tak zarabiają na tobie. Wiem to nie dla każdego argument dla mnie tez nie :)

tracisz na tym ze pogarsza sie ogólny bilans płatniczy każdego Polaka zatem w
  • Odpowiedz
@Plysiek: Diluj z tym:

http://bezprawnik.pl/calkowicie-darmowe-konto-w-banku-obowiazkowe-dla-obywateli-ue/

Dyrektywa Unii Europejskiej narzuca także na Polskę obowiązek przygotowania odpowiednich ustaw. Mają one zobowiązywać banki oraz SKOKi do tego, aby w ich ofercie był dostępny całkowicie darmowy rachunek, bez żadnych dodatkowych ani ukrytych opłat. Limitem może być za to ilość miesięcznych transakcji, które zostaną ustanowione na poziomie ok. 10-15 na każde 30 dni.

Jakie możliwości będzie dawało takie darmowe konto? Przede wszystkim pozwoli wpłacać i wypłacać
  • Odpowiedz
@dawid-rams: Dzieki za link. Koszty utrzymania tych rachunków będą porozrzucane na inne usługi finansowe tj kredyty konsumpcyjne hipoteczne itp. jedni klienci będą utrzymywać drugich. konsekwencja tego bedzie zmniejszenie sie ilości brania kredytów przez co i zahamowanie wzrostu gospodarczego w krótkim okresie.
  • Odpowiedz
@Plysiek: Zysk z samego prowadzenia rachunków to dla banku jakiś promil przychodów więc impakt na gospodarkę będzie niezauważalny.

Akcja kredytowa i tak musi się kiedyś skończyć bo od kilkunastu lat mamy boom kredytowy a nic nie trwa wiecznie (credit cycle).
  • Odpowiedz
@dawid-rams: Na sprawę mozna zobaczyć tez w taki sposob, ze warstwy biedniejsze będą miały do dyspozycji wiecej pieniędzy i w ten sposob będą wspierały lokalne gospodarki. (kupując dobra podstawowe czesto produkowane lokalnie)
utracą jednak wlasnie przyszli inwestorzy i minimalnie banki. zgodzę sie, ze są to minimalne ingerencję w rynek i mało zauważalne zmiany ze sobą on niesie, ale jednak na cos on wpływa. balbym sie eskalacji tego rodzaju praktyk. kolejny niepotrzebny
  • Odpowiedz