@Peterov: 960 pixeli podzielone na 12 częsci (kolumn) od lewej masz x pixeli marginesu od prawej x pixeli marginesu po srodku zawartosc strony o szerokosci 960px te 960px jest dzielone na 12 kolumn w przypadku wiekszosci grid frameworkow (są i po 16)
@Peterov: Bootstrap, Foundation, Bourbon+Neat, Bootstrap to kombajn ale ma mnóstwo tutoriali i łatwo z nim zacząć, Neat jest bardzo lekki i bez zbędnych bajerów, Foundation mało znam, dla mnie to alternatywa Bootstrapa.
@halcyon: @tomash-pl: @Melcma: Mam stworzyć stronę internetową na lekcje gdzie zawarty będzie tylko HTML + CSS + grafika. Nie mogę użyć JS, jquerty itd. Nadda się?
1. znajdz sobie prosty theme na themeforest albo templatemonster 2. zrób sobie prostą strukture katalogow .html css/ images/ 3. zacznij kodowac? element po elemencie od gory do dolu
@Melcma: Wydaje mi się cały czas, że mam błędne myślenie na temat tworzenia stron. Że tak na prawdę 90% rzeczy mogę zrobić w Photoshopie i podpiąć to do img i będzie wszystko okej. Mam rację?
@Peterov: nie xD możesz albo wyklikać to w wordpressie albo ręcznie pisać każdą linijkę kodu sposob ktory podales, jest bardzo bardzo sztuczny, niby mozna eksportowac elementy jako css w photoshopie albo jako obrazki, ale na miejscu nauczyciela jakbym zobaczyl cos takiego, #!$%@?łbym za drzwi
#webdev #webdesign
od lewej masz x pixeli marginesu
od prawej x pixeli marginesu
po srodku zawartosc strony o szerokosci 960px
te 960px jest dzielone na 12 kolumn w przypadku wiekszosci grid frameworkow (są i po 16)
http://960.gs/demo.html
szerokosc kolumn ustawiasz odpowiednia klasa w divie, wazne zeby laczna liczba kolumn w jednym rzedzie wyniosla 12 lub 16
12
8+4
4+4+4
2+8+2
itd.
16
8+8
4+4+4+4
Nadda się?
poczytaj o tagach html:
html
head
title
body
tag to te w <>
odnosnie css:
div
font-size
border
width
height
img (img src konkretnie)
position: static/relative
margin
padding
background
Nie przypominam sobie zeby cos wiecej bylo potrzeba
Podstawowe zrodlo wiedzy:
http://www.w3schools.com/
Jezeli czegos nie rozumiesz, zrob sobie szybki kurs na codecademy, chyba z 2 godziny poswiecisz i zrobisz projekt
1. znajdz sobie prosty theme na themeforest albo templatemonster
2. zrób sobie prostą strukture katalogow
.html
css/
images/
3. zacznij kodowac? element po elemencie od gory do dolu
możesz albo wyklikać to w wordpressie albo ręcznie pisać każdą linijkę kodu
sposob ktory podales, jest bardzo bardzo sztuczny, niby mozna eksportowac elementy jako css w photoshopie albo jako obrazki, ale na miejscu nauczyciela jakbym zobaczyl cos takiego, #!$%@?łbym za drzwi