Aktywne Wpisy

Zarzutkkake +73
Miesiąc temu kurier zostawił mi paczkę pod drzwiami, nie informując mnie w żaden sposób o tym.
Zgłosiłem mu telefonicznie, że skąd komunikat na allegro o odebranej przesyłce, skoro nikogo w domu nie było.
Ja sam natomiast myślałem, że paczki nie dostarczył i zrobi to dnia następnego bo nikt głupi nie jest, że zostawi duży karton na widoku.
JA TO ZOSTAWIŁEM PRZED DRZWIAMI, TO NA PEWNO TAM JEST PAN POSZUKA.
No nie udało
Zgłosiłem mu telefonicznie, że skąd komunikat na allegro o odebranej przesyłce, skoro nikogo w domu nie było.
Ja sam natomiast myślałem, że paczki nie dostarczył i zrobi to dnia następnego bo nikt głupi nie jest, że zostawi duży karton na widoku.
JA TO ZOSTAWIŁEM PRZED DRZWIAMI, TO NA PEWNO TAM JEST PAN POSZUKA.
No nie udało
niemorzliwe +2
Zarabiam 30-50k miesięcznie na czysto. Możecie zadawać pytania

- jedwab
- szer. 10,5 cm, dł. 176 cm
- z jedwabnej niebieskiej mory; do przewiązki umocowany zaczep na Order; na wewnętrznej stronie wstęgi, na naszytym kawałku tkaniny, napis: „M. W. Morch et Son’s Eftf Aps / Peder Skramog 3 – 1054 Kobenhavn K. / Denmark Tel. Et Fax 33128253”
d) Baretka (przek. w 1999 r.)
e) Etui Orderu, j. w.
- jedwab, skóra, aksamit
- 22 x 12,5 x 7 cm
- w formie prostokątnej; z jednym zatrzaskiem; z czerwonej skóry od zewnątrz; od wewnątrz biały jedwab; wieko zdobi złoty ornament
28. Garnitur orderowy Argentyny
a) Order San Martina Wyzwoliciela I klasy, Argentyna
- srebro złocone, barwna emalia
- 7 cm, z dwoma elementami zawieszenia: 13,5 cm
- w formie ośmiu większych i ośmiu mniejszych promieni glorii, uzupełnionych falującymi cienkimi promieniami; wokół kolistego pola pierścień z brylan-cikami; oraz na niebieskiej emalii napis: „LIBERADOR / SAN MARTIN”; w polu koła na białej emalii męskie popiersie; na rewersie herb Argentyny; zwieńczenie dwuczęściowe: 1) element szabli; 2) uskrzydlony orzeł; z załączonej kartki wiemy, że ten egzemplarz orderu ma „Nr 3/1” i został wykonany: „21 – 10 – 94” przez „Tte. GRAL. J. D.”
b) Łańcuch Orderu, j. W.
- dł. 84 cm
- składa się z: 10 jednostronnie zdobionych ogniw w formie wieńca oraz z 4 dwustronnie opracowanych promienistych przedstawień słońca z twarzą ludzką; na osi ogniwo z motywem słońca i liścia; łańcuch zapina ogniwo z dwu liści kształtujących leżącą ósemkę
c) Miniatura Orderu, j. w.
- powtarza elementy Orderu, zob. pkt b
d) Etui Orderu, j. w.
- jedwab, aksamit
- 57 x 40 x 10 cm
- forma prostokątna; z jednym zapięciem; na granatowym aksamicie wieka pieczęć godła Argentyny; od strony wewnętrznej na białym jedwabiu złotymi literami napis: „CASA PIANA / BUENOS AIRES”; w etui jest dokument informujący o państwie, numerze, dacie wręczenia Orderu
Uw. Ślady na wewnętrznej części, na modelowanym ekranie ekspozycji Orderu, świadczą o braku elementu kompletu
29. Garnitur orderowy Finlandii
a) Gwiazda Orderu
- 8,5 cm
- w formie pięcioramiennej promienistej gwiazdy; dłuższe ramiona srebrne, krótsze złote; w otoku kolistego pola na tle czarnej emalii złotymi literami na-pis: „ISANMAAN / HYVAKSI”; w centrum pięciolistny kwiat na tle niebieskiej emalii; na rewersie orderu cztery punce: w leżącym rombie - „AT”, w polu prostokątnym próba srebra „830”, „08” oraz znak serca
b) Order
- 5,5 cm
- w formie czteroramiennego krzyża pokrytego dwustronnie emalią; między ramionami krzyża złocone, rzeźbiarskie, stylizowane przedstawienie lwa w koronie i z mieczem w łapie; w centralnym polu motyw kwiatu; na kółku zawieszenia znaki złotnicze, jak na gwieździe orderu, zob. pkt a
c) Łańcuch Orderu, j. w.
- dł. 90 cm
- ażurowy, z dwoma łańcuszkami, pomiędzy nimi na przemian: motyw kwiatu (9 sztuk) z białej i złotej emalii oraz motyw stylizowanej czterora-miennej złoconej rozety (9 sztuk); znaki złotnicze powtarzają się, zob. pkt a
Komentarz usunięty przez autora