Aktywne Wpisy
Milo900 +9
Wiecie co jest najgorsze w zwiazku jak macie wspolne konto i to ona zarzadza hajsem? Jak sie poklocicie to potem musisz pisac do drugiej polowki, pol godziny zeby Ci wyslala jakas kase bo nie masz jak zatankowac albo cos kupic xD (to jest tak ze leci cala kasa z wyplat na wspolne konto i potem ona wysyla mi jakas kase na zycie itp.)
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #milosc
#logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #milosc
![skazanynaprzegryw03](https://wykop.pl/cdn/c0834752/751fd44dfce5d92cb13ad4494fef0787bffce4454cc32c4f1fcfc0b30c3f4282,q60.jpg)
skazanynaprzegryw03 +668
W gorących wpis, że różowa czuła się jak gówno bo na randce z Tindera, facet który jej się spodobał złapał ją za rękę, a ona uciekla i czuła się jak gówno xdddd I jeszcze inne różowe tego bronią
Jak wam wujek do wanny wchodził czy macie inne traumy rzutujące na kontakt z płcią przeciwną to może nie psujcie innym życia i nie randkujcie tylko najpierw uporajcie się ze swoimi demonami? Przecież te
Jak wam wujek do wanny wchodził czy macie inne traumy rzutujące na kontakt z płcią przeciwną to może nie psujcie innym życia i nie randkujcie tylko najpierw uporajcie się ze swoimi demonami? Przecież te
#piwowarstwo
zakażenie przez kranik? ja kranik dezynfekuje oxi i na czas fermentacji zakładam na niego woreczek foliowy z niewielką ilością oxi w środku (spryskany)
przed rozlewem jeszcze go oczywiście dodatkowo sterylizuje świeżym oxi
Ja nie używam kranika przy fermentacji głównie dlatego, że nie mam w tym czasie jak uwarzyć kolejnego piwa.
Do tego, jak mam transportować 25 kg fermentor z piwem po schodach do windy i dalej do mieszkania, to wolę jak nie mam w fermentorze wystających elementów, w które bardzo łatwo mogę uderzyć i uszkodzić, a tutaj blisko do rozszczelnienia fermentora,
kranik trochę ułatwia - zawsze można dekantować ale ja lubię kranik ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Nebayh dzięki za odpowiedź
zacząłem fermentować z wiaderku z kranikiem i widzę, że jest troche nieszczelny, lekko sie zabrudziło na około lepką brzeczką - co z tym fantem robić, wyczyścić i olać?
Twój problem też wydaje się poważny. Chyba nawet poważniejszy. Przy moim #!$%@? szczurze, #!$%@? teściowa jest trochę bardziej problematyczna :)
@boa_dupczyciel: na temat fermentacji z kranikiem, to można by długą rozmowę urządzić. Każdy ma jakieś przyzwyczajenia i jakąś swoją jedną jedyną rację, dlaczego robi coś tak a nie inaczej. Każdy ma swój mały rytuał. Dobrze jest coś robić zawsze tak samo, trudniej w takim wypadku o zrobienie czegoś nie tak. Ale czasem takie
@spunky: jak doprowadziłeś do nierównomiernego rozmieszania syropu?
link
Do tej pory specjalnie nie spuszczałem się nad mieszaniem syropu w piwie. Zwykle samo się mieszało przez ruch wirowy, przy dekantacji. Zwykle na koniec pomieszałem samym wężykiem, którym dekantowałem i tyle.
Pierwsza warka była chmielona na zimno, filtrowana pończochą na końcu rurki, więc po dekantacji za bardzo tym już nie majtałem w wiadrze, żeby mi ta pończocha nie spadła z wężyka. Przy pszeniczniaku coś tam pomieszałem wężykiem, ale skoro zwykle było ok, to się pewnie nad tym za bardzo nie
Chociaż kurczę, gdzieś mam mieszadło plastikowe... Musze je przy następnej warce uskutecznić.
Mądry Polak po szkodzie :)
Najgorsze jest to, że człowiek ma świadomość, że jest to ważna kwestia, ale jakoś
@spunky: zupełnie się nie zgadzam, trzeba zrobić kilka (naście) pełnych obrotów - całe wiadro się ładnie zakręci i wymiesza. zawsze mieszam po pełnym zlaniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
chyba, że miała być warka 13-tka, a wychodzi 14,5 (zazwyczaj) to wtedy robię około 2 litry syropy (high gravity brewing motzno)
Ogólnie czym dłużej warzę, tym więcej rzeczy robię "bo tak mi się zachciało". Receptury chyba