Wpis z mikrobloga

Miraski, pierwszy raz bede składał materiały do druku. Mam całe projekty książeczki przygotowane w photoshopie RGB teraz chce to wszystko składać do druku w InDesing i nie wiem właśnie czy przekonwertować je do cmyka w photoshopie czy w indesing :) #grafika #photoshop #indesign
  • 19
  • Odpowiedz
@jam_nick: Indesign daje możliwość automatycznej zmiany na CMYKa przy eksporcie PDFa. Trzeba tylko profil ustawić. Wg. jednego z opisów, z którym się zaznajamiałem jest to to samo narzędzie, z którego korzysta photoshop
  • Odpowiedz
@jam_nick: zmieniaj wszystkie grafiki do CMYK`a w Photoshopie, nic cię nie zaskoczy przy składzie. Praca będzie szła sprawdniej, różnica między zakresem tonalnym tych profili jest przeogromna - lepiej żebyś zobaczył na początku jak gaśnie Ci niebieski, zielony i spieprzają szczegóły w czerwieniach - niż później dziwił oczy na końcowy efekt do druku. Poza tym masz pełną kontrolę nad profilem kolorów przy konwersji w photshopie.
  • Odpowiedz
@jam_nick: Ja ustawiam zawsze tak i jeszcze nic się nie schrzaniło. Z automatu konwertuje wszystko jak trzeba na CMYK do wybranego profilu bez potrzeby zabawy z pojedynczymi plikami. Potem wrzucasz sobie to do nowego dokumentu, przechodzisz do Drukowanie i sprawdzanie a potem w Podglądzie rozbarwień wyłączasz Black i od razu widać, że jest ok. Sprawdź.

@sorasill: Zrób to przy gazetce z 300 produktami ;) (fakt można akcję pod PS zrobić
X.....a - @jam_nick: Ja ustawiam zawsze tak i jeszcze nic się nie schrzaniło. Z autom...

źródło: comment_2hRt4H7hbx99RTQyzt51oivm6y42hCSJ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Xanthia: zmienia nie zmienia, wciąż to tylko łopata do pracy i publikacji, jakoś tak się nauczyłem nie zajmuje mi to dużo czasu szczególnie że mam ekipe zdjęciową która jedzie na foty i przywozi zdjęcia do cięcia i wstępnej obróbki kolorystycznej to juz w tym etapie zdjęcie po obrobieniu trafia do CMYK`a, przy samym wypuszczeniu bo u nas w firmie się ostrzy na papier (często offsetowa szmata w dużych nakładach) to finalnie
  • Odpowiedz
@sorasill: Ja dwa lata robiłam impozycję dla jednej drukarni bo nie mieli softu (a drukarnia dobra Imielski Studio) i nie narzekam (choć czasem było się trzeba pobawić przy większych folderach w puzzle). Karola nie cierpię z wieluuuu powodów, tak wielu, że mi się po prostu nie chce wymieniać. Ale skończyłam na 12 i może się od tamtej pory coś zmieniło. A to czy umiesz coś szybciej zrobić to zależy tylko i
  • Odpowiedz
@Xanthia: dlatego piszę że to tylko łopata :) dla mnie finalnym plikiem jest PDF i sprawdzenie ripa, co się z tym dzieje później mnie nie interesuje, no od 12 się dużo zmieniło choćby to że można normalnie wyeskportować do PDFa

• Odpowiedz