Wpis z mikrobloga

Ej takie pytanko.

O co chodzi w tych wersach:

Podejście do życia raczej jak Palahniuk, nie Bukowski

A jak nie wiesz o co chodzi, #!$%@?, zacznij czytać książki

Chodzi mi o wers pierwszy. Kim jest Bukowski wiem bardzo dobrze, ale Palahniuka nie znam. Kim i jaki on był? Jakie wartości prezentował tak w skrócie?

Znając Eripe, to właśnie wiele cech wspólnych ma właśnie z Bukowskim. Lubi chlać, jest outsajderem, nie podąża za modą, nie lubi ludzi, itp. Ktoś coś?
___
#rap #polskirap #bukowski #palahniuk #ksiazki #kiciochpyta
M.....k - Ej takie pytanko.

O co chodzi w tych wersach:

Podejście do życia racze...
  • 18
  • Odpowiedz
@MarianAlkoholik:
Jego styl można określić jako minimalizm z elementami cynizmu i ironicznego czarnego humoru. Mieszanka specyficznego poczucia humoru i dziwacznych wydarzeń, które autor wplata w swoje historie sprawiła, że Palahniuk bywa określany jako "pisarz szokujący" i często jest krytykowany.
  • Odpowiedz
@MarianAlkoholik: Zabawne, ostatnio oglądając fight club dyskutowałam z pewnym niebieskim o postawach bohaterów Houellebecka, Palahniuka i Bukowskiego i zgodnie doszliśmy do wniosku, że wszystkie te postacie literackie mają wspólny mianownik: zagubienie w życiu, pewien rodzaj dekadentyzmu, swoisty życiowy cynizm, emocjonalną pustkę zabijaną na różne sposoby. Nawiązując do Twojego pytania: myślę, że autor cytatu mógł mieć na myśli archetyp bohatera Bukowskiego - pijącego, ćpającego, cynicznego mizogina, zabijającego pustkę emocjonalną cipkami i
  • Odpowiedz
@tygrys_tygrys: dziękuję bardzo! Są jeszcze wartościowi użytkownicy na portalu ze śmiesznymi obrazkami :)

Przy okazji, w bibliotece uda mi się dorwać tylko "Udław się". Dobre na pierwszą jego książkę? Czy brać się za "Fight Club"? (w sumie odpychało mnie od książki i filmu to, że wiele razy trafiłem na spoiler odnośnie końcówki :| )
  • Odpowiedz