Aktywne Wpisy

Quear +2
smutne ze jakos od 8 lat wiedzialam co chce robic w zyciu i na jaki kierunek isc jednak im blizej tym coraz bardziej mi sie tego odechciewa i wydaje mi sie ze sie nie nadaje w ogole XD to co teraz mi sie wydaje wymarzona praca to chyba tylko speedrun to bezdomnosci albo reszty zycia z depresja ( ͡° ʖ̯ ͡°) pies dla atencji
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Borsukii +6

Pytanie z kategorii #programowanie #cpp. Która metoda alokacji obiektów jest lepsza? Na stercie czy na stosie?
Komentarz usunięty przez autora
@lukasz1985m: Właśnie o tę sytuację mi chodzi. Np. Qt praktycznie wszystko alokuje na stercie, nawet jeśli jest to tymczasowy obiekt, używany tylko w aktualnym scopie.
Niektórzy obiekty zwracane przez funkcję alokują na stercie, nawet jeżeli funkcja ma takie działanie, że zawsze zwraca obiekt (a nawet gdyby nie, to można użyć std::optional).
Chciałem się
Wg mnie skupiasz sie na malo istnotnych problemach. Jak przepelni ci sie stos to zmienisz rozwiazanie na mniej pamiecio zerne albo przejdziesz na sterte.
@GwnBrz: na zwykłych architekturach to nie. Ostatni raz miałem taki problem na DOS :P