Wpis z mikrobloga

Czy któremuś z was udało się podłączyć Arduino UNO + ESP8266 przez Software Serial?
Próbuję od 2-3 godzin, podłączenie przez USB->UART śmiga (pokazuje 9600 badów), ale gdy podłączam pod Arduino to lipa, nie chce się połączyć.

Stosuje osobne zasilanie (5v z ładowarki do 700mA przez stabilizator napięcia 3.3v), a wejścia TX/RX (u mnie 2,3 piny) przez konwerter napięć logicznych.

Stale pali się czerwona dioda, a niebieska nie chce :(

#esp8266
#arduino
  • 22
@NetJaro: heheheheeee, a na normalnej Atmedze śmiga :D A próbowałeś zaprogramować samo ESP8266 przez Arduino IDE? Można tak, wtedy działa samoczynnie jako jeden mikrokontroler.
PS. próbowałeś podłączyć na odwrót Rx i Tx? Bo z tego co wiem to w Uno są jakoś na odwrót, łączy się bez cossa, przynajmniej ja tak musiałem zrobić jak korzystałem z Arduino jako portu szeregowego.
@xerxes931: no własnie się doczytałem, że na normalnej atmedze działa (czyli na samym mikrokontrolerze, tak?

Próbowałem podłączać w różny sposób :) Nawet rezygnowałem ze stabilizatora i robiłem dzielniki napięcia.. nie wiem, może ktoś zna sposób?

Podłączając same ESP8266 bedę miał tylko dwa piny do obsługi czujników?
@Golomp: Zasilacz 5v/700ma do stabilizatora LM1117T - do tego podłączam POWER, CHPD i RESET + GND do masy (próbowałem też CHPD przez rezystor 10kOM).
TX/RX podłączam pod konwerter napięć logicznych

@zenon0800: też dobry pomysł, ale myślałem o większym projekcie (nie wiem ile tam pamięci), razem z wyświetlaczem itd.
Podłączając wszystko pod Leonardo (który wspiera sprzętowo dwie komunikacje TX/RX i na nim ESP8266 działa na bank) będę mógł wszystko
@zenon0800: ogólnie dobry pomysł dla kilku czujników, ale miałem zamiar pod to Arduino podłączyć klawiaturę, wyświetlacz, czujniki więc lipa.. a potem i tak chcę to przenieść na zwykłą atmegę, ale na Arduino łatwiej się obsługuje to wszystko :)
@zenon0800: nie mam właśnie w tym doświadczenia.. czemu będzie ciężko przenieść? jak patrzyłem to są schematy wyprowadzeń między Atmegą a Arduino.. chociaż wiem, że między teorią a praktyką jest spora różnica :)
@zenon0800: tylko teraz mam zamiar przejść na Arduino Leonardo :) I potem nim zaprogramować Atmegę 328 (ta sama co jest w Uno).

Właśnie próbowałem podłączyć bezpośrednio Atmegę, ale nie mam crystal 16mhz :(