Wpis z mikrobloga

Potrzebuję monitoring do mieszkania, 1 kamera na wspólny korytarz (kamienica) i jedna do kuchni wewnątrz. Kamery na ścianę albo sufit. Obie kamerki powinny mieć podczerwień z możliwością nagrywania w nocy, tak żeby można było rozpoznać mordę. Nie musi być super szczegółowo, to małe miasto i znane ryje, ale fajnie gdyby jakość była trochę lepsza niż minimalna. Jedna kamera musi zbierać nagrania, conajmniej tydzień do tyłu kasując stare nagrania. Druga wystarczy że będzie nagrywała kiedy wykryje ruch. Świetna była by opcja, gdyby działało to po wifi, ale kable też da się pociągnąć. Czy da się zbudować coś takiego na #raspberrypi czy lepiej kupić gotowy zestaw. Jaki dysk był by potrzebny żeby trzymać tydzień nagrań (na kamerze w korytarzu może nagrywać tylko kiedy wykryje ruch, ale z małą tolerancją żeby złapało nawet większego szczura, w mieszkaniu tylko na ruch)? Zależało by mi też na dostępie online live (niekoniecznie) i do nagrań archiwalnych (koniecznie), ale z możliwością zarządzania dostępem do wybranych kamerek przez konkretnych użytkowników. Fajna była by też możliwość rozwinięcia tego w przyszłości o dwie kolejne kamerki. Jedna kamera fajnie gdyby była troszkę solidniejsza, nie pancerna (ta na korytarz). Druga może być całkiem plastikowa. Co kupić? Gotowe rozwiązanie czy budować to samemu? Z czego? Zupełnie nie znam się na monitoringu, ale jestem programistą i jestem w stanie ogarnąć samodzielnie soft. Zależy mi na spełnieniu wszystkich wymagań minimalnych które postawiłem (do dyskusji stopień ich spełnienia). Ktoś ostatnio z łomem dobierał się do domów na ulicy i trzeba to ukrócić.

#monitoring #inteligentnydom #inteligent #diy #kamery #cctv #budownictwo (bo wielu budujących o tym myśli)
  • 6
  • Odpowiedz
@ctrl_alt_del: dolnośląskie, 500-1000zł. Im mniej tym lepiej. W ostateczności może być to być jedna kamera do mieszkania jeśli ten budżet nie nadaje się na nic sensownego. Kuchnia to punkt centralny mieszkania i przy odpowiednio szerokim (nawet nie tak bardzo) kącie widzenia uchwyci wszystko co się dzieje.
  • Odpowiedz
@kmicolo: zawodowo zajmuje się CCTV, jutro albo w niedziele Ci pokażę sprzęt na którym powinieneś to zrobić i w 1000 bez HDD powinieneś się zmieścić. ale sprzęt będzie pro. niestety jestem z zachodniopomorskiego i nie dam rady Ci sprzedać sprzętu ze swoimi rabatami.
  • Odpowiedz
@ctrl_alt_del: świetnie, będę naprawdę wdzięczny. Ale jeśli jest możliwość przyoszczędzenia to chętnie bym z niej skorzystał, "jadalnia" czyli centralny punkt mieszkania łączący wszystkie pokoje ma około 2.5x2m, więc myślę że niewiele tam trzeba. Co do korytarza liczę że sąsiedzi się dorzucą, w końcu nade mną są jeszcze 4 piętra zagrożone tym samym.
  • Odpowiedz