Wpis z mikrobloga

Czy sojusznicy w tej grze są warci zaufania? Ostatnio miałem okazję trochę o tym pomyśleć.

Staram się odzyskać Baleary zabrane przez Umajjadów (siła ~23k). Zbierałem sobie siły (~10k), gdy mój sojusznik - Francja (~17k) - wydała im świętą wojnę, by podbić Księstwo Barcelony. Problem w tym, że w jej skład wchodzą właśnie Baleary, czyli wpadłbym z deszczu pod rynnę.

No to trzeba było wystąpić jako 'sojusznik'. W momencie, kiedy Francja szła na południe, wypowiedziałem wojnę jakimś mikrusom i wciągnąłem w nią Francję. Ta zawróciła główne siły na północ przez jakiś czas, po czym znowu poszła na południe (pewnie dlatego, że wygrałem oblężenie jedynej prowincji przeciwnika). Dalej już było z górki, spóźnione siły nie zdążyły pomóc tym na południu, same zostały rozbite, wreszcie kraj upadł i Akwitania ogłosiła niepodległość.

tl:dr: nie ma co narzekać na AI sojuszników w grach Paradoxu, bo gracz może im tak samo odpłacić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#ck2 #crusaderkings2 #oddawacbaleary
Pobierz Lisaros - Czy sojusznicy w tej grze są warci zaufania? Ostatnio miałem okazję trochę ...
źródło: comment_1plMkWVdT0E1skYsZrfVUpRSlDFkftqg.jpg
  • 2