Wpis z mikrobloga

Nie wiem czy było, ale naprawdę polecam przeczytać. Szczególnie wszystkim którzy wytykają Wyborczej, że teraz pisze, a jak peło robiło zamach na trybunał to nic nie pisali.

"Proszę bardzo, policzyłem. O zmianie ustawy o Trybunale przez PO i wyborze przez nią nowych sędziów napisaliśmy łącznie 26 artykułów. Nie sądzę, żebyśmy byli w stanie napisać tyle w ciągu jednego dnia. Pierwszy opublikowaliśmy 20 kwietnia (nazywał się "Wybierzmy sędziów bez polityki - oświadczenie byłych prezesów Trybunału Konstytucyjnego"), ostatni 10 października ("Łowienie sędziów w mętnej wodzie"). O wymowie artykułów niech zaświadczą same tytuły: "Dziwne ruchy wokół ustawy o Trybunale Konstytucyjnym", "Sejm osłabił Trybunał Konstytucyjny", "Prawnicy krytykują nową ustawę o Trybunale Konstytucyjnym", "Platforma psuje Trybunał Konstytucyjny", "Nie psujcie Trybunału Konstytucyjnego", "Jak (nie) wybierać sędziów Trybunału Konstytucyjnego", "Koalicja PO-PSL zrobiła skok na Trybunał Konstytucyjny". Tak tak, to nie wPolityce ani Niezależna, tylko "Wyborcza". I to nie o PiS, tylko o PO. Wszystko jest na necie, można sprawdzić. Można też szukać po tagu na naszej stronie - tu początek: http://wyborcza.pl/0,128956.html?tag=trybuna%B3+konstytucyjny&str=10_12543298

I oczywiście, ma Pan rację. Obecnie piszemy o Trybunale o wiele więcej, zresztą tak, jak wszystkie media w Polsce. Dlatego, że obecnie dzieje się o wiele więcej i dzieją się o wiele poważniejsze rzeczy. Posłom PO-PSL przez gardło by nie przeszły słowa, że Trybunał to "reduta wszystkiego tego, co w Polsce jest złe" (Kaczyński), "ostatnia reduta broniącą postkomunizmu (Piotrowicz, były komunistyczny prokurator - sic!) czy że - mój faworyt - Trybunał "nie jest sądem" a władza "nie musi słuchać jego orzeczeń" (Waszczykowski). Jeśli to nie jest bezpardonowy zamach na Trybunał, jaki nigdy nie miał miejsca, to ja nie wiem, co mogłoby Was bardziej poruszyć."

Autor - Maciej Orłowski, Gazeta Wyborcza, na profilu Żelazna Logika. I zanim zaczniecie pisać że GW szambo i manipulacja jak zwykle - sprawdźcie podane linki.
#polityka #4konserwy #neuropa #60groszyzawpis
  • 7
  • Odpowiedz