Aktywne Wpisy
ChwilowaPomaranczka +466
Drogie dzieci, nie bajtujcie na wykopie bo was zmiecie z planszy xD Dzwoniono właśnie do mnie z Komendy rejonowej Warszawa Ochota celem stawienia się na komendzie i złożenia wyjaśnień w sprawie mojego małego bajta xD mam być o 16. Wgl jakim cudem ustalono moją tozżsamosc w ciągu 2h? @a__s wy te dane użytkowników rozdajecie na priv czy co? Dajcie plusa a zawolam co mi powiedzą i co ja powiem im. #wykop #
mirkiswirki +146
Aktualnie mam 32 lata i przez chwilę zastanowiłem się nad tym co będzie zawodem przyszłości.
Ale żeby coś przewidzieć trzeba zrozumieć dotychczasowe trendy i tak sobie myślę kto wygrał życie, a kto przegrał.
Lata 1990-95
Czasy dzikiej prywatyzacji, otwarcia granic, zmian politycznych
+ kto znał angielski lub miał studia wygrał życie (rynek pracodawcy ale wykształconych niewiele)
+ kto otworzył firmę import export (brak towarów zachodnich i w ogóle każdych)
+ kto zakupił
Ale żeby coś przewidzieć trzeba zrozumieć dotychczasowe trendy i tak sobie myślę kto wygrał życie, a kto przegrał.
Lata 1990-95
Czasy dzikiej prywatyzacji, otwarcia granic, zmian politycznych
+ kto znał angielski lub miał studia wygrał życie (rynek pracodawcy ale wykształconych niewiele)
+ kto otworzył firmę import export (brak towarów zachodnich i w ogóle każdych)
+ kto zakupił
I #!$%@?ąc od tego, czy robią to legalnie, czy nie, czy rzeczywiście się tak spotykają, czy nie... to skąd się oni biorą? Przecież zobaczcie, czy to nawet u nas w PL, jak powiedzmy może niektórym nie jest obcy temat startup'ów, to zwykle większość ma rozkminy skąd wziąć kasę na zrealizowanie swojego pomysłu, itd. to mówi się że są wtedy tzw. aniołowie biznesu z ogromną kasą, którzy są inwestorami. Jak to jest , że niektórzy, nawet nie w jakimś późnym wieku, ale mając dwadzieścia parę lat, osiągają takie "szczyty"? Fart? Dużo czasu spędzonego na nauce w konkretną stronę?
Ale nawet nie to, bo mamy wielu ludzi siedzących w czymś od zawsze, choćby i ci wykopowi informatycy, nawet za 25k i co? I tak znajdzie się obok ktoś kto nie posiada tak rozległej wiedzy i obeznania jak ten w/w a i będzie robił kasę 5 albo 6 razy większą?
Albo ogólnie jak mówi się o tych ludziach tzw. wielkiego biznesu, czyli tych dyrektorach w międzynarodowych korporacjach, czy wielkich inwestorach, jak oni do tego dochodzą, skąd oni się biorą?
#rozkminy #przemyslenia #biznes
@FIGUS97: Można ukraść komuś pomysł jak Zuckerberg.
Wybierż sobie któregoś np. Gatesa i sprawdź wiki albo obejrzyj film.
Polecam to:
http://www.filmweb.pl/film/Piraci+z+Krzemowej+Doliny-1999-33002
O Gatesie i Jobsie - nie jest to dokument tylko fabularny.
Zobacz takiego Cukierberga - czasami wystarczy z czymś trafić
Jak? To proste.
"Elita" ma zawsze kilka źródeł dochodu.
Przychodzi taki etap, gdzie poza normalnym hajsem zaczynają rozkręcać coś innego, inwestują, a jak wyjdzie to mają dwa źródła kasy, biorą się za coś kolejnego, jak nie wychodzi to żyją z jednego. Często po prostu dają swój hajs, a biznes robią inni ludzie, ale właśnie