Mirasy, czy SSD podłączony laptopa przez specjalną kieszeń w miejsce napędu DVD będzie działać jakoś z ograniczonym transferem? Czy kontroler obsłuży go tak samo jak ten z głównego slotu? Posiadam Lenovo Z50-70 z dyskiem hybrydowym i myślałem o dołożeniu drugiego, pełnoprawnego SSD.
@Aquoss: najczęściej pod napęd optyczny jest SATA II (max 378 MB/s), a pod twardego SATA 3 (max 715 MB/s), więc jeśli masz szybszego SSD (większość teraz sprzedawanych ma ponad 500 MB/s) to złącze od optyka będzie Ci ograniczać transfer. Najlepiej po prostu zamień SSD i HDD miejscami, bo HDD i tak nie wyciągnie takiego transferu (a to co ma tam flasha wbudowanego to olej), więc nie zobaczysz na nim różnicy, ale
@Aquoss: ja mam 2x Force GT od Corsaira połączone w RAID0 i chodzi #!$%@?, ale już tych modeli raczej nie ma w sprzedaży. Nie wiem co tam teraz jest dobrego na rynku, ale jakbym miał czegoś nowego szukać to na pewno coś z jakiejś konkretnej firmy (Corsair, OCZ, Kingston, Sandisk czy Patriot), odczyt ~550 MB/s, zapis co najmniej 500 MB/s i jak największy MTBF (co najmniej milion godzin). Poza tym dobrze
@Aquoss: Z ssd w tej chwili najlepsze jakość/cena są samsungi 850 evo, chociaż mirki preferują cruciale bx200. Jeśli nie kierować się kryterium jakość/cena, tylko brać najlepszy z segmentu dla normalnych śmiertelników to samsung 850 pro.
#laptopy #pcmasterrace #komputery @naprawalaptopow
Komentarz usunięty przez autora
Jeśli nie kierować się kryterium jakość/cena, tylko brać najlepszy z segmentu dla normalnych śmiertelników to samsung 850 pro.