Wpis z mikrobloga

#pomocy #grafika #photoshop #zdjecia

Cześć Mireczki, potrzebuję waszej pomocy (głównie ekspertów od grafiki).

Mam problem z doborem odpowiedniej rozdzielczości. Chciałbym zrobić zdjęcie do druku
(za szybą) 3 metry na 80 cm. (szerokość na wysokość). Korzystam z programu Adobe Photoshop. Ile powinienem ustawić DPI i jaką rozdzielczość by w drukarni wydrukowali to w sensownej jakości i by Rodzice, dla których to robię, nie mieli pretensji. (Potrzebują do kuchni zdjęcie za szybą na ścianę, swoją drogą ładna rzecz - tak to wygląda: ! https://i.ytimg.com/vi/IOe8xy3A_p8/maxresdefault.jpg
  • 35
Nie, zobacz na zdjęcie wcześniej. Tak zrobili tamci goście. Ja mam zamiar wyjąć tło ze zdjęcia z kwiatkiem, zrobić z tego tło na 300cm i ustawić ten kwiatek gdzieś indziej.
@sorasill: łał, nie wiedzialem ze photoshop to specjalistyczny tag. czyli jak pracuje w nim 15 lat to moge sie nazywac specjalista tez i byc fajny na internetach?

Najlatwiejsza opcja jest zawsze podpytanie drukarni, jesli nie drukuje sie czesto a stefan od druku nie potrafi odpowiedziec na takie proste pytanie to to znaczy, ze warto poszukac innej.
@roball: raczej myślałem o #grafika
@rafek1241: mogę ci to jutro późnym wieczorem przygotować pod printernie tak żeby było w miarę ok natomiast licz się z tym że wypadkowi dostaniesz tiffa pod druk który NIE BEDZIE mały wiec jeśli zrzucisz to na płytę czy śledzia i masz możliwość podrzucenia tego do drukarni to będzie ok. Co DPI to przy takim princie 100 powinno być ok i zachować odpowiednią jakosc.
@Dzwoneg: eee nie no tak tylko mirkowi zarzucilem że w pierwszym poście wypowiedział się za ogół uzyszkodnikow, jaką pycha trochę nie czaje twojego rozumowania. Specjalistów jest dużo na wykopie i pracują oraz mierzą się z problemami graficznymi czy dtp codziennie dlatego mnie zirytowal ten pierwszy post.
@sorasill: Nie no, sądzę, że dam radę sobie to zrobić, nie jest to chyba arcytrudne zadanie. Ale wyślę Ci to wszystko na priv i dodatkowo pokażę jak ja to zrobiłem, zobaczymy, czy będziesz w stanie coś lepiej zrobić. Dziękuję za pomoc! :)