Aktywne Wpisy
Malenaa +110
Rzuciła mnie przez SMS xD szybko poszło
#zwiazki #p0lka #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
#zwiazki #p0lka #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
Megasuper +54
Zasnąłem na paczce merci i gdy otworzyłem oczy zastałem ten widok. Jak przywrócić touchpad do „kliku" sprzed czekoladowej katastrofy? Jeździłem szpilką wokół i wydłubywałem ale problem pozostał
1. Kancelaria Prezydenta RP wraz z niektórymi sędziami TK rozpoczynają pracę nad nowelizacją ustawy o TK
2. Poseł PO zgłasza poprawkę umożliwiającą wybór 5 sędziów przed upłynięciem kadencji.
3. Posłowie PiS zgłaszają wniosek o stwierdzenie niekonstytucyjności.
4. PO wybiera 5 sędziów.
5. PiS wycofuje wniosek do TK
6. PiS po wygraniu wyborów w tempie ekspresowym przygotowuje nowelizacje.
7. PO wnosi wniosek do TK o stwierdzenie niekonstytucyjności własnej ustawy.
8. Duda podpisuje ustawę.
9. PO i RPO zgłaszają do TK wniosek o stwierdzenie niekonstytucyjności ustawy PiSu
10. TK ustala terminy rozpraw.
11. PiS zgłasza uchwały o stwierdzeniu nieważności uchwał poprzedniego sejmu.
12. PiS wybiera swoich 5 sędziów na podstawie ustawy PO.
Biorąc pod uwagę inbę jaka się toczy od czerwca to w skali od 1 do Korei Północnej, Polska uplasowała się między Białorusią a Mozambikiem.
#tk #trybunalkonstytucyjny #polityka #neuropa #4konserwy #sejm
Toczy się przed nami precedens ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W takim razie mam pytanie. Jakie będzie jutrzejsze roztrzygnięcie skoro ma być na korzyść PO? Bo jutro procedują ustawę PO, notabene zgłaszną i przez PiS i przez PO
PIS procedował na podstawie regulaminu sejmowego a nie w oparciu ustawe PO.
Nie zgłasza uchwałę tylko dokonuje konwalidacji uchwały poprzez stwierdzenie jej braku mocy prawnej
Tk napisał sam sobie ustawe o TK.. pomimo, że nie mają takich kompetencji ustawodawczych. W eterze pojawiły się takie ploty, że to robią. Odmówili ukazania treści ustawy. Naczelny Sąd Administracyjny na wniosek dziennikarzy kazał ujawnić ustawe, która
Primo: nie ma czegoś takiego jak brak uprawnień ustawodawczych. W konsultacjach ma prawo brać każdy (w sensie tworzenia projektu), kto jest zaproszony. Tutaj warto się odwołać do ustawy o działalności lobbingowej w procesie stanowienia prawa. To dość proste, a komeptencje ustawodawcze na tylko Sejm (w sensie- wydawani ustaw)
Sekondo: nie ma czegoś takiego jak konwalidacja uchwały z dwóch bardzo prostych względów. a) zasada dyskontynuacji b) uchwały to akty stwierdzające wolę
1.Prawo zgłaszania kandydata na sędziego Trybunału przysługuje Prezydium Sejmu oraz grupie co najmniej 50 posłów.
2.Wniosek w sprawie zgłoszenia kandydata na sędziego Trybunału składa się do Marszałka Sejmu nie później niż 3 miesiące przed dniem upływu kadencji sędziego Trybunału.
3.W przypadku wygaśnięcia mandatu sędziego Trybunału przed upływem kadencji, termin na złożenie wniosku, o którym mowa w ust. 2, wynosi 21 dni.
4.Organ właściwy na podstawie regulaminu Sejmu wyraża
Komentarz usunięty przez autora
PO zaczęło pracować nad zmianami już w 2013 roku, ale wprowadziło w życie na krótko (4 miesiące) przed końcem kadencji
PO chciało "współpracować" z innymi klubami przy wyborze nowych sędziów. SLD i PSL "poszły na współpracę" natomiast PiS się nie zgodziło. PO zgłosiło 3 osoby -
@Celinka95: Sami sędziowie TK (głównie byli sędziowie) napisali projekt i przesłali go do Prezydenta
@MariuszJakistam: Na jakiej podstawie są bezprawne? Są poglądy dopuszczające stosowanie instytucji zabezpieczenia w takim postępowaniu.
@mirabelkowy: