Wpis z mikrobloga

#cnc
Mam problem z frezowaniem tych rowków, nie mam pojęcia jak dobrać narzędzie i parametry skrawania. W #studbaza dostałem ten obrazek i mam zrobić proces technologiczny.
W książce M. Felda nie znalazłem informacji dla mnie ...
Chodzi mi oto czy są jakieś tabelki z naddatkami i pokazane chropowatości do tego, a jeśli by się już coś znalazło to jakich używać frezów ?
Nie polecajcie mi sandvik coromant please :P
ossj - #CNC 
Mam problem z frezowaniem tych rowków, nie mam pojęcia jak dobrać narzę...

źródło: comment_4WXzjjklDEALPYycYofoc3IlkAxmCTgB.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
@padobar: @Kubek_Kibica_Reprezentacji: @kazmir: Już się łudziłem ,że ktoś coś konkretnego napisał :P
Jakoś mi dzisiaj nie idzie... Trace godziny i nic nie znajduje
Znacie może typowe głębokości skrawania tj. o ap pytam ? Potrzebuję mieć ra 20 więc chyba wszystko spełni normę, narzędzie już sobie znajdę. w 2 przejściach powinno być gotowe moim zdaniem
  • Odpowiedz
@ossj: promien zaokrąglenia ostrza musi być mniejszy od naddatku ;) co do rozmiaru naddatku to kojarzy mi się 1,5mm dla kształtowej i 0,4 dla wykańczającej, ale mogę się mylić ;p parametry skrawania dobierasz na podstawie katalogu z narzędziem ;) Co do frezów to frezy do obróbki zgrubnej i wykańczającej ;d Palcowe do rowka pod koło zębate i w sumie też można palcowym pod łożysko ale walcowo-czołowy też da rade ;)
  • Odpowiedz
@ossj: panie, pomyśl chwilę - jak będzie obróbka wyglądała? Będziesz zmieniał narzędzia żeby rowek wpustowy zrobić? Nie sądzę. Wybierasz jeden frez i lecisz nim na gotowo. Szczególnie że według rysunku praktycznie nie masz wymagań (konstrukcyjnie to jakaś porażka w ogóle, taki wałek to można chyba tylko jako odważnik wykorzystać). Jak szukać frezu napisałem w pierwszym komentarzu

@goldenguti: naddatki dobiera się że względu na obróbkę, tolerancję, wielkość powierzchni i liczbę zabiegów,
  • Odpowiedz
@padobar: no i na 2000 sztuk tak trzeba zmieniać, to tym bardziej czasu zabiera..
@padobar: juz to czytalem jak szukalem info... znalazłem dobrą stronkę do szukania frezu, ale nie wiem czy jak mam 2 rowki jeden o szerokości 10, drugi 12 to jak użyję np frezu o średnicy 6 to czy da radę w obu przypadkach pofrezować ?
  • Odpowiedz
@ossj: nie wiem na co tam patrzeć, wyświetla mi się tylko formularz doboru freza. Pobierz normalnie katalog w pdf i wybierz frez palcowy. Nawet nie musisz się specjalnie starać, bo nie masz promieni zaokrąglenia podanych ani tolerancji, to wszystko się nada
Ja bym tam frez 8 wziął. Chyba że obrabiarka konwencjonalna to frez o średnicy szerokości rowka
  • Odpowiedz