@erwit: Gdy chcę napisać np. 是, które wymawia się "shì", to po prostu wpisuję na klawiaturze "shi" i wybieram z listy znaków, które wymawia się jako "shi" ten, o który mi chodzi.
Oczywiście jest mnóstwo uproszczeń i np. żeby napisać 我没有 wystarczy wpisać "wmy" ("wo mei you"), a 谢谢 wystarczy "xx" ("xiexie").
Są też metody oparte na znakach, więc nie trzeba znać wymowy, się one są dość skomplikowane.
@Keffiro: jak dlugos uczysz sie chinskiego? Jak oceniasz swoj poziom zaawansowania? Chcialbym zaczac, ae przeraza mnie fakt, ze moge nigdy nie osiagnac bielgosci
@erwit: Ja nie mam zbyt wysokiego poziomu. Więcej mam wiedzy teoretycznej niż praktycznej.
Biegłością się nie przejmuj. Chiński to język jak każdy inny, a każdy język da się opanować na poziomie zbliżonym do native speakera. Nie słuchaj tych, którzy mówią, że nie da się mówić tak, jak Chińczyk, bo ogranicza nas budowa krtani czy strun głosowych. To jest absolutna nieprawda.
Naprawdę warto się go uczyć, bo język jest przecudny :)
@erwit: Z biegłością jest ciężko, jeśli nie pomieszkasz trochę w Chinach, ale da się osiągnąć bardzo dobry poziom. Na początek polecam Rosetta Stone, żeby osłuchać się trochę z językiem, a z podręczników to ten najbardziej chyba znany - New practical chinese reader 新实用汉语课本 :) Najważniejsze jest pisanie znaków, każdy nowy trzeba napisać minimum z 20 razy (wyrabia się pamięć w ręce). Jakbyś potrzebował pomocy to wołaj :)
Druga możliwość jest taka, że chińskie znaczki można rozbić na powtarzające się moduły. I te moduły są na klawiaturze.
Oczywiście jest mnóstwo uproszczeń i np. żeby napisać 我没有 wystarczy wpisać "wmy" ("wo mei you"), a 谢谢 wystarczy "xx" ("xiexie").
Są też metody oparte na znakach, więc nie trzeba znać wymowy, się one są dość skomplikowane.
Biegłością się nie przejmuj. Chiński to język jak każdy inny, a każdy język da się opanować na poziomie zbliżonym do native speakera. Nie słuchaj tych, którzy mówią, że nie da się mówić tak, jak Chińczyk, bo ogranicza nas budowa krtani czy strun głosowych. To jest absolutna nieprawda.
Naprawdę warto się go uczyć, bo język jest przecudny :)