Wpis z mikrobloga

#piramidy #egipt #archeologia #nauka chociaż w zasadzie to #nienauka

Teoria o tym, że piramidy zostały wybudowane przy pomocy tak prymitywnych narzędzie jak miedziane dłuta i obłe kamienie zamiast młotków jest tak dziurawa, że aż szkoda na to słów. Zdaniem archeologów Egipcjanie korzystali też z bardzo niedokładnych miar, co przy błędzie 1 mm przy tak wielkiej budowli jest raczej niemożliwe. Przypomina to teorię Macierewicza, że skoro TU-154 rozbił się na poligonie wojskowym, na którym znaleziono ślady trotylu to został przy jego pomocy strącony. Skąd trotyl na poligonie wojskowym? Tak samo myślą archeolodzy, skoro nie znaleźliśmy nic poza kamiennymi "młotkami" i miedzianymi dłutami to piramida została wybudowana przy ich użyciu.
Komnat "króla", która jest wyłożona granitowymi płytami została wykonana z dokładnością 0.1 mm. Ja docinając płytki krzemowe (PCB) do montażu elektroniki i używając cyfrowej suwmiarki osiągnąłem dokładność 0.2 mm, a starałem się zrobić to najlepiej jak tylko umiałem.
A już to, że piramidę Cheopsa wybudowano w ciągu 20 lat jest co najmniej śmieszne. Wynika z tego, że 2.3 miliona ważących po minimum 2.5 tony bloków z kamienia ustawiano by 365 dni w roku po 12 h na dobę w czasie 2 min 17 s / 1 blok bez dźwigów i tego typu urządzeń. Wykorzystując do tego celu liny i pracę ludzkich mięśni.

Zgodnie z przyjętą w egiptologii teorią, piramida została zbudowana ok. 2560 p.n.e., prawdopodobnie według projektu Hemona, z przeznaczeniem na grobowiec faraona Cheopsa (egip. Chu-fu). Czas budowy wynosił ok. 20 lat.

Wielka Piramida postawiona została na sztucznie wyrównanym terenie (zmierzone różnice poziomu wynoszą do 2,0 cm). Boki kwadratowej podstawy piramidy ustawione są względem stron świata z dokładnością 4 minut kątowych[1]. Kamienne bloki z wapienia, pochodzącego ze starożytnego kamieniołomu Tura, ważące ok. 2,5 tony (największe nawet ok. 15 ton), zostały ustawione z wielką precyzją. Cała budowla składa się z ok. 2,3 miliona kamiennych bloków, ma masę ponad 6 milionów ton. Do budowy komór użyto także granitowych bloków ważących od 25 do 80 ton, pochodzących z Asuanu. Piramida była pierwotnie pokryta w całości kamienną, wapienną warstwą tworzącą gładką okrywę zewnętrzną – z okrywy tej pozostały jedynie nieliczne fragmenty, obecnie znajdujące się u podnóża piramidy. Pierwotna wysokość budowli wynosiła 146,59 m, współcześnie w wyniku erozji i utraty piramidionu liczy 138,75 m.

źródło: Wikipedia

Dla tych bardziej zaciekawionych polecam dokument: https://youtu.be/AtKIGWYrA3U
d.....r - #piramidy #egipt #archeologia #nauka chociaż w zasadzie to #nienauka 

Te...

źródło: comment_DkJa17aHKSPVA7JwaUZnkeiTOlqgFKjq.jpg

Pobierz
  • 9
@HaHard: i co o tym myślisz? ja pomijam już teorie o kosmitach czy wybitnej antycznej cywilizacji ale żeby zbudować taki monument potrzeba by dysponować zdecydowanie lepszą technologią i zdecydowanie większą ilością czasu.
@dreaper: sadze, że albo czegoś nie wiemy albo Egipcjanie dysponowali lepszą technologią niż nam się obecnie wydaje. Nie wiem jak wyglądałoby obróbka kamienia miedzią, ciąganie na linach po pustyni wielkich kamiennych bloków, projekt oraz układanie ich ale w filmie wyglądało to dosyć ... nieporadnie (żeby nie napisać nieprawdopodobnie)
@HaHard: jest to raczej niemożliwe, dłuta miedziane są zbyt miękkie do obróbki kamienia, zwłaszcza granitu, a ścieranie ich powierzchni innymi kamieniami trwało by setki albo i tysiące lat, tym bardziej z taką dokładnością.
jest to raczej niemożliwe, dłuta miedziane są zbyt miękkie do obróbki kamienia, zwłaszcza granitu

@dreaper: Tyle że wali się w miejsce spękań. Tam gdzie granit ma naruszoną strukturę. A do granitu używali żelaza, które było wtedy droższe niż złoto.

Granite is found in horizontal beds, between which lie thin sheets of sinter or quartz. This bed has to be split all the way down to the next sheet. Granite has a
stefanbanach - > jest to raczej niemożliwe, dłuta miedziane są zbyt miękkie do obróbk...

źródło: comment_ByDzpClZ5TTCe0qCy2GZhXb7l57LcWvL.jpg

Pobierz
@dreaper: To ze sposob wydrążenia jest podobny to nie znaczy, ze uzywano tego samego narzędzia.

Poza tym takie wazy dokladnie oszlifowane powstawały tez przeciez w pozniejszych wiekach i z tego zapewne są jakieś zapiski.