Wpis z mikrobloga

mireczki, kupiłem #cheerson #cx10 na #aliexpress. Czy ten mini dron potrafi zawisnąć w powietrzu i ja mam coś zrąbane czy cały czas trzeba operować używaniem gazu i hamulca i raz dodawać a raz hamować żeby nie wznosił się w góre i utrzymywać stały poziom? ogólnie ciężko mi się steruje w małym pokoju, ta wysokość 2,3m to jakaś taka mała i moment jestem tym dronem na suficie.
Druga sprawa to to że czasem jak się wywali to odcinam mu gaz a on dalej się kręci maksymalną szybkością i muszę go ręcznie łapać i przełączać na "off" bo nie reaguje na nic...

#drony
  • 13
  • Odpowiedz
Generalnie zawisnąć raczej się nie da, zawsze minimalnie ucieka (trymery mają za duży skok).
Potrenuj trochę, można nim cuda wyczyniać w małym pokoju. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Wu70: owszem, można bardzo ładnie latać CX-10 w pomieszczeniach, bardzo fajny quad.
@ozzi91: jak latać nie umiesz i chcesz zawisnąć to kup Phantoma od DJI a nie biedrona za 50zł
  • Odpowiedz
@Wu70: @Xava: wkurza mnie nastawianie śmigiełek za każdym razem :D po prostu daje manetkę do góry i później nie bardzo umiem tak ładnie wylądować i się kończy albo sufitem albo walnięciem o glebę :D
  • Odpowiedz
@ozzi91: Gaz musisz regulować, ale nie latać na pełnym. Pierw ogarnij sobie dwa kartoniki i startuj z jednego i ląduj na drugim, poćwicz. Potem jakieś ósemki..
  • Odpowiedz
@ozzi91: Do mnie przyszedł dzisiaj właśnie ten dron :) Już w miarę jestem w stanie utrzymać go w miejscu. Drążek od obrotów (nie wiem jak to się nazywa, ang. throttle, przepustnica?) jest bardzo czuły, w sensie żeby się wznieść trzeba go dać daleko, a jak już lecimy to 1mm robi ogromną różnicę. Trzeba to wyczuć.

No i wiesz, jak zaczyna spadać, to trzeba go wyhamować, to na maxa w górę,
  • Odpowiedz
@ozzi91: Muszę tak robić jak się rozpędzi, w sensie szybko spada, to bam do góry, to zaczyna się rozpędzać do góry, to bam do dołu, i znowu, wpada w takie oscylacje, których jeszcze się nie nauczyłem niwelować. Ale jak startuję powoli, i wznoszę się, to dopóki kontroluję sytuację, to jest raczej stabilny :)

Pooglądaj sobie na youtube jak ludzie latają, i tam widać.
  • Odpowiedz