Wpis z mikrobloga

Mirki, cierpię ostatnio na nadmiar wolnego czasu i stwierdziłem, że zamiast marnowania czasu przed kompem pouczyłbym się czegoś. Ostatnio mocno mnie ciągnie do elektroniki, chociaż nie ukrywam, że w szkole nudziły mnie te tematy i moja wiedza jest znikoma.

Czy możecie polecić jakąś przystępną literaturę do nauki? Na razie zacząłem czytać to.

Na pewno będę się bawił RPi. Po ogarnięciu trochę tematu, zabaw z diodami, stacjami pogody itd, zamierzam zrobić kompletny sterownik do terrarium z obsługa przez www/apkę.

Druga sprawa to sprzęt. Co muszę kupić na sam początek? Czy opłaca się kupić zestaw startowy z płytką np. taki + lutownica? Budżet raczej mam skromny, bo nie wiem ile ta przygoda z elektroniką potrwa, a samo RPi to już nie jest mały koszt. Wszystko mogę zamówić z aliexpress, bo nie zależy mi na czasie.

#elektronika #raspberrypi
  • 5
@danielz_: Ten zestaw będzie ok, aczkolwiek może najpierw zainteresowałbyś się Arduino? Wydaje się (zależy według kogo) łatwiejsze na początek, a w szczególności, dużo tańsze.

Poza lutownicą, Twoim podstawowym narzędziem będzie multimetr. Kup cokolwiek, byleby miał pomiar: napięcia, natężenia, rezystancji.
Sprawdź czy nie masz możliwości zakupu lutownicy i multimetru u lokalnego elektronika, albo od któregoś sprzedawców z odbiorem osobistym. Te dwie rzeczy często są znacznie droższe na Ali, niż w Polsce.
@conel: Może faktycznie arduino byłoby lepsze, ale tutaj to raczej pisze się w C/C++. Ogarnąłem podstawy C++ i Pythona i ten drugi jest dla mnie bardziej przyjazny :)

@tfuj_pszyjaciel: To nie jest głupi pomysł na start. Dzięki, chyba skorzystam :)
@danielz_: Na początek możesz zrezygnować z lutownicy, układy można składać korzystając z płytki prototypowej, która jest w tym zestawach. Jeśli chcesz używać Python to wsiadaj na malinę i twórz.