Wpis z mikrobloga

Kilka pytań, Mircy, bo od jakiegoś czasu się nie interesowałem hardware i teraz chwilę mi zajmie nadrobienie.

1. Czy różnica między i7-6700 a 6700K jest adekwatna do różnicy w cenie, czy nie ma sensu tyle dopłacać?
2. Co sądzicie o tym procku (jednym i drugim)? Czy w tej cenie można dorwać jakiś lepszy? Obecnie mam i7 950, więc różnicę odczuję pewnie jak przesiądę się na cokolwiek współczesnego, ale ma mi on posłużyć przez następne 6-7 lat.
3. Jaką płytę główną do niego byście polecili? Powinna mieć ewentualną możliwość obsługi 2-way sli, ale na pewno nie więcej, bo nie chciałbym przepłacać za funkcjonalność, z której nie skorzystam (więc również na pewno bez CrossFire). Widziałem też, że płyty z podstawką LGA 1151 z reguły (może z kilkoma wyjątkami) nie mają quad-channel, tylko dual, ale to raczej nie będzie robić wielkiej różnicy (drugie rozwiązanie w sumie tańsze). Czy znacie może ewentualnie jakąś fajną szukajkę płyt głównych (aktualną), bo nie mogłem nic odpowiedniego znaleźć?

#komputery #hardware #pcmasterrace
  • 4
@HpALc_9000:
3. To raczej do SLI trzeba dopłacać, przynajmniej w płytach pod 1150 tak było że tańsze miały obsługę CFX ale nie SLI. Procki pod LGA 1151 obsługują tylko dual channel, bo to "mainstreamowe" procki, nawet 6700k.
@Bialy_Mis:

jezeli krecisz to tak bedzie roznica

W sumie nigdy nie kręciłem. To czy bym zaczął zależałoby też od ceny chłodzenia. Jeśli bym się zdecydował na 6700K, to z płytą główną, pamięcią i chłodzeniem wyszłoby już ponad 3k CBLN, wolałbym poniżej tej ceny się zmieścić, ale też nie chciałbym, żeby w razie dołożenia drugiej gtx 970 procesor mi je bottleneckował (czy przy 6700 już mi to raczej nie grozi?), bo obecny
@HpALc_9000: Dobra płyta głowna i nie ma takiej możliwości myśle... Nowsza technologia wykonania procesora itp. Więc znaczący % w wydajności - no i nie po to też wprowadzają co jakiś czas coś nowego.

Niby czasami masz więcej nawet z 10-20klatek ( lecz w średniej przy niektórych grać widać, że jest podobnie.. ), ale strzelam że róznica to jakieś 600 zł a w tej cenie wydasz na lepszą płytę, i ram o
BialyMis - @HpALc9000: Dobra płyta głowna i nie ma takiej możliwości myśle... Nowsza ...