Wpis z mikrobloga

Mircy z #elektronika, z jakich grotów do lutownicy korzystacie najczęściej? Macie jakieś konkretne typy i rozmiary, które szczególnie Wam się przydają na co dzień i ułatwiają pracę?

Mam stację Zhaoxin 936 cośtam - taka czarna, chińska, popularna. Muszę wymienić groty, pomyślałem, że przy okazji dokupiłbym coś polecanego przez Was, a może i mnie się przyda do serwisowania elektroniki, komputerów. Czyli głównie elementy smd, czasem przewlekane.

#lutowanie
  • 19
@Tymian: ja nie potrzebuje z tego sztuki robic, czasem trzeba cos przylutowac, a tak jak mowie - wlasnie szukam jakiejs lutownicy, ktora mi sie po doslownie 10 sesjach nie zepsuje.
@zefj: gdzie w "żeby dobrze lutować" widzisz sztukę?
Lutuje się albo dobrze albo źle. Tego się trzeba nauczyć.
Sztuka to jest postawić mbga na żelazku, albo lutować wszystko hotairem
@wonsz_smieszek: grot "śrubokręt" jest najbardziej uniwersalny, bo ma zarówno szeroką krawędź, dobrą do bielenia padów, czy przeciągania, jak i wąską do precyzyjnego lutowania ("narożnikiem"). Przy tym ma sporą bezwładność cieplną, więc nie stygnie od byle większego pola lutowniczego.
Jakie groty? Właśnie śrubokręt i może jeszcze minifala, jeśli potrafisz jej używać. tak, jak koledzy piszą, dobre lutowanie, to w 90% praktyka, a tylko w 10% różne groty, choć faktem jest, że przekombinowany
@zefj: używam jej od dwóch lat i na razie sprawuje się bez zarzutów. Pewnie, że to nie Weller za parę tys. zł, ale takiego do domu i tak bym nie kupił :) Niewiele kosztuje, nie psuje się, działa, robi robotę :)

@Jarek_P: właśnie takiego płaskiego "śrubokręta" i ostrej końcówki używałem najczęściej i teraz wymieniam. Minifali dotąd nie używałem, wielokońcówkowe smd po prostu przeciągałem takim płaskim grotem. Minifala dużo lepsza?
@wonsz_smieszek: Przeżyłem 10 lat temu spiny z nim na pręgierzu, przeżyję i teraz :) Nawiasem mówiąc, nie wiem czy wiesz, on ma notkę o sobie na wikipedii (polskiej i angielskiej), na której jest mnóstwo ciekawych informacji o nim, w tym i info o procesie, jaki Arnold wytoczył właścicielowi strony wikipedia o tenże wpis :)
Tego, że Arnold kandydował na prezydenta też nie wiedziałem :DDDD

a co do grupy - z żadnych
@wonsz_smieszek: czekaj, Buzdygan Buzdyganem, on trollował 3/4 ówczesnego internetu w tym niemal cały usenet, ale na grupach technicznych był jeszcze jeden, nie wiem, czy nie lepszy: xxx-ekspert (xxx - jakieś imie tu było, nie mogę sobie przypomnieć), ten to by teraz karierę na wykopie zrobił! Facet dowolną teorię i dowolną bzdurę potrafił sprzedać, uzasadnić i udowodnić owo uzasadnienie czarno na białym i w sposób śmiertelnie poważny i nie zdradzający nawet drgnieniem,
@wonsz_smieszek: jeśli to faktycznie ten (tak, wiem, zbieg haseł, ale zabawny, pośmiać się nie zaszkodzi), to po chwilowym urlopie szykuje się zapewne do objęcia posady rektora AGH. Przecież to jest pewne jak w banku, że nie tylko go przywrócą, ale po wywaleniu na zbity pysk wrogiego Polsce elementu, który doprowadził do usunięcia profesora z kadry naukowej, zaproponują mu najwyższe stanowisko jako jedynej godnej osobie :)