ugotowany_kamien ugotowany_kamien 24.11.2015, 18:43:05 1 witam, mam problem z zadaniem #plsql, Napisz funkcję do obliczania rocznej pensji wybranego pracownikanapisałem fukcję: CREATE OR REPLACE FUNCTION rocznapensja (idpracownika IN number) RETURN number IS pensja pracownicy.placapod%type; BEGIN SELECT placapod*12 INTO pensja FROM pracownicy WHERE idprac = idpracownika; RETURN (pensja); END;następnie próbowałem ją wywołać select rocznapensja(100) from pracownicy;i wyskoczył mi błąd: Error starting at line : 11 in command - select rocznapensja(100) from pracownicy Error report - SQL Error: ORA-06502: PL/SQL: numeric or value error: number precision too large ORA-06512: at "HR.ROCZNA_PENSJA", line 5 06502. 00000 - "PL/SQL: numeric or value error%s" *Cause: An arithmetic, numeric, string, conversion, or constraint erroroccurred. For example, this error occurs if an attempt is made toassign the value NULL to a variable declared NOT NULL, or if anattempt is made to assign an integer larger than 99 to a variabledeclared NUMBER(2). *Action: Change the data, how it is manipulated, or how it is declared so that values do not violate constraints.co mam poprawić żeby działało?#oracle #naukaprogramowania Cronox
napisałem fukcję:
następnie próbowałem ją wywołać
i wyskoczył mi błąd:
co mam poprawić żeby działało?
#oracle #naukaprogramowania
Komentarz usunięty przez autora