Wpis z mikrobloga

Kiełbasa – zmielone mięso (bądź podroby) wraz z dodatkami, wtłoczone do osłonki celulozowej, bądź jelita. Rośnie najczęściej w lasach górskich, gdzie ma zapewnioną właściwą wilgotność powietrza i półcień. Sadzi się je tylko wraz z bryłą korzeniową. Ostra w smaku, intensywna w zapachu, ma bardzo cenione właściwości lecznicze. Reakcja rozszczepienia ciężkich jąder kiełbasy może być kontrolowana i jest wykorzystywana w energetyce w elektrowniach jądrowych. Wyniki różnią się nieco w zależności od metodologii badania, wydaje się jednak, że długość kiełbasy wynosi około 12,9-15,0 cm z 95-procentowym poziomem ufności (w rozpiętości 10,7-19,1 cm). Typowy obwód wynosi w przybliżeniu 12,6 centymetra, o ile występuje pełna erekcja. Kapłani Amensów, zachwyceni smakiem i właściwościami kiełbasy, zdecydowali się zachować ją w kilku zamkniętych podziemnych kryptach, z których jedna została odnaleziona w Kolorado.

Na zdjęciu jedna z odmian kiełbasy - kiełbasa głogowska. Jak nazwa wskazuje, została odnaleziona w lasach koło Głogowa.

#poznajswiat #nieznanehistorie #zwiezlenatemat

i.....3 - Kiełbasa – zmielone mięso (bądź podroby) wraz z dodatkami, wtłoczone do osł...

źródło: comment_DoDFTBcaPfZ77Qd94a4pdZvArteJQZJl.jpg

Pobierz
  • 3