Wpis z mikrobloga

#eu4
Dwa pytania:
1. Grając jako Wenecja chcę utworzyć Włochy, ale Francja ma misję 'conquer Milan', a mi potrzebna Lombardia, na której Frnacuzi mają claima. Co się stanie, gdy zniszczę i wezmę do siebie cały Milan z Francją jako sojusznikiem? Potem mnie zrywalizują, bo rzeszkadzam w misji?
2. Mam największą flotę, znacznie przewyższam Ottomanów w ilości 'galley', ale nie mam żadnych ciężkich statków. Oni mają 28 jednostek. Produkować już?
  • 7
  • Odpowiedz
@Decondee: tworzenie Włoch jako Wenecja to marnotrawstwo dobrych idei Wenecji, no ale to już twój wybór
Odpowiadając na pytanie, to jest prawdopodobne, że dostaniesz minusowe punkty relacji u Francji za posiadanie ziem, które oni chcą mieć
A co do floty, to galery w morzach zamkniętych mają bonusy do walki. Jak nie planujesz wychodzenia poza Śródziemne to raczej nie ma sensu wydawać pieniędzy. Weź pod uwagę to, że Ottomanami gra AI, które
  • Odpowiedz
Co się stanie, gdy zniszczę i wezmę do siebie cały Milan z Francją jako sojusznikiem? Potem mnie zrywalizują, bo rzeszkadzam w misji?

@Decondee: tak, choć trudno powiedzieć kiedy - mogą zrobić to zaraz po zajęciu przez ciebie prowincji, a mogą poczekać kilkanaście-kilkadziesiąt lat. Jeżeli bardzo zależy ci na dobrych relacjach z nimi, to możesz zrobić tak:
1. Weź wszystkie pozostałe prowincje, które są ci potrzebne do sformowania Włoch
2. Zajmij tę
  • Odpowiedz
@LibertyPrime: Tak ale z drugiej strony Galery mają na morzu śródziemnym bonus do tego Włochy mają bonus do nich w ideach.
@InformacjaNieprawdziwaCCCLVIII: Francja to Francja nawet po tym jak odda Mediolan ci zaczną robić/dostawać claima na kolejne prowincje. Wieczny sojusz z Francją Włochami jest praktycznie nie do zrealizowania. Chyba że Francja będzie siedzieć u siebie i bawić się w kolonie.
@Decondee: Ich misja nie jest obowiązkowa AI często porzuca
  • Odpowiedz
@LibertyPrime: Przynoszą zyski z tym że ja Włochami na brak kasy nigdy nie narzekałem. Bogate prowincje i Wenecja oraz Genua jako twoje centra handlowe. Kasa mi spadała jak dla zabawy sprowokowałem koalicję całej Europy przeciwko mnie.
  • Odpowiedz