#eu4 Dwa pytania: 1. Grając jako Wenecja chcę utworzyć Włochy, ale Francja ma misję 'conquer Milan', a mi potrzebna Lombardia, na której Frnacuzi mają claima. Co się stanie, gdy zniszczę i wezmę do siebie cały Milan z Francją jako sojusznikiem? Potem mnie zrywalizują, bo rzeszkadzam w misji? 2. Mam największą flotę, znacznie przewyższam Ottomanów w ilości 'galley', ale nie mam żadnych ciężkich statków. Oni mają 28 jednostek. Produkować już?
@Decondee: tworzenie Włoch jako Wenecja to marnotrawstwo dobrych idei Wenecji, no ale to już twój wybór Odpowiadając na pytanie, to jest prawdopodobne, że dostaniesz minusowe punkty relacji u Francji za posiadanie ziem, które oni chcą mieć A co do floty, to galery w morzach zamkniętych mają bonusy do walki. Jak nie planujesz wychodzenia poza Śródziemne to raczej nie ma sensu wydawać pieniędzy. Weź pod uwagę to, że Ottomanami gra AI, które
Co się stanie, gdy zniszczę i wezmę do siebie cały Milan z Francją jako sojusznikiem? Potem mnie zrywalizują, bo rzeszkadzam w misji?
@Decondee: tak, choć trudno powiedzieć kiedy - mogą zrobić to zaraz po zajęciu przez ciebie prowincji, a mogą poczekać kilkanaście-kilkadziesiąt lat. Jeżeli bardzo zależy ci na dobrych relacjach z nimi, to możesz zrobić tak: 1. Weź wszystkie pozostałe prowincje, które są ci potrzebne do sformowania Włoch 2. Zajmij tę
@LibertyPrime: Tak ale z drugiej strony Galery mają na morzu śródziemnym bonus do tego Włochy mają bonus do nich w ideach. @InformacjaNieprawdziwaCCCLVIII: Francja to Francja nawet po tym jak odda Mediolan ci zaczną robić/dostawać claima na kolejne prowincje. Wieczny sojusz z Francją Włochami jest praktycznie nie do zrealizowania. Chyba że Francja będzie siedzieć u siebie i bawić się w kolonie. @Decondee: Ich misja nie jest obowiązkowa AI często porzuca
@LibertyPrime: Przynoszą zyski z tym że ja Włochami na brak kasy nigdy nie narzekałem. Bogate prowincje i Wenecja oraz Genua jako twoje centra handlowe. Kasa mi spadała jak dla zabawy sprowokowałem koalicję całej Europy przeciwko mnie.
Nie pozdrawiam bezmózgów którzy osobie z ukraińskimi blachami wybazgrali samochód i przebili opony na jednym z podkrakowskich Taurusow, można nie lubić Ukraińców ale trzeba na prawdę mieć gówno zamiast mózgu by robić takie rzeczy losowej osobie której się nawet nie zna
Dwa pytania:
1. Grając jako Wenecja chcę utworzyć Włochy, ale Francja ma misję 'conquer Milan', a mi potrzebna Lombardia, na której Frnacuzi mają claima. Co się stanie, gdy zniszczę i wezmę do siebie cały Milan z Francją jako sojusznikiem? Potem mnie zrywalizują, bo rzeszkadzam w misji?
2. Mam największą flotę, znacznie przewyższam Ottomanów w ilości 'galley', ale nie mam żadnych ciężkich statków. Oni mają 28 jednostek. Produkować już?
Odpowiadając na pytanie, to jest prawdopodobne, że dostaniesz minusowe punkty relacji u Francji za posiadanie ziem, które oni chcą mieć
A co do floty, to galery w morzach zamkniętych mają bonusy do walki. Jak nie planujesz wychodzenia poza Śródziemne to raczej nie ma sensu wydawać pieniędzy. Weź pod uwagę to, że Ottomanami gra AI, które
@Decondee: tak, choć trudno powiedzieć kiedy - mogą zrobić to zaraz po zajęciu przez ciebie prowincji, a mogą poczekać kilkanaście-kilkadziesiąt lat. Jeżeli bardzo zależy ci na dobrych relacjach z nimi, to możesz zrobić tak:
1. Weź wszystkie pozostałe prowincje, które są ci potrzebne do sformowania Włoch
2. Zajmij tę
@InformacjaNieprawdziwaCCCLVIII: Francja to Francja nawet po tym jak odda Mediolan ci zaczną robić/dostawać claima na kolejne prowincje. Wieczny sojusz z Francją Włochami jest praktycznie nie do zrealizowania. Chyba że Francja będzie siedzieć u siebie i bawić się w kolonie.
@Decondee: Ich misja nie jest obowiązkowa AI często porzuca