Aktywne Wpisy
Apode +135
Goronco +55
Ja #!$%@? dzisiaj samochód mi zgasł na skrzyżowaniu ale od razu go odpaliłem i ruszyłem, ale oczywiście gość z tyłu musiał na mnie już natrąbić (╥﹏╥)
Dziękuję za zniszczenie mi dnia bo teraz dosłownie cały dzień będę o tym myślał przez to że ty ruszyłeś 10 sekund później xD
#zalesie #prawojazdy
Dziękuję za zniszczenie mi dnia bo teraz dosłownie cały dzień będę o tym myślał przez to że ty ruszyłeś 10 sekund później xD
#zalesie #prawojazdy
Dzieci, wychowywane w religijnych rodzinach, są mniej skłonne do dzielenia się, za to surowiej oceniają innych - ustalił międzynarodowy zespół naukowców. Dotyczy to zarówno chrześcijan, jak i muzułmanów.
Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził badanie na grupie 1170 dzieci z sześciu państw (Kanady, USA, Chin, Turcji, Jordanii i RPA). 24 proc. z nich należało do rodzin chrześcijańskich, 43 proc. - muzułmańskich, a 28 proc. do rodzin niereligijnych. Religijność oceniano na podstawie wywiadu i kwestionariusza.
We wszystkich badanych państwach, religijni rodzice częściej deklarowali, że ich dzieci wykazują się większą empatią i poczuciem sprawiedliwości od innych. Jednak badanie wykazało, że jest dokładnie odwrotnie.
Jedno z badań polegało na rozdaniu dzieciom w szkole naklejek. Następnie prowadzący badania informował je, że nie starczy mu czasu na rozdanie naklejek wszystkim uczniom. Sprawdzano, które z nich chętniej podzielą się z rówieśnikami.
Badania wykazały, że chrześcijańskie i muzułmańskie dzieci nie różnią się znacząco w altruizmie, jednak obie grupy są znacznie mniej skłonne do bezinteresownego dzielenia się niż niereligijne dzieci.
"Co więcej, negatywny stosunek między altruizmem i religijnością rośnie z wiekiem. U dzieci, mających dłuższe doświadczenie z religią, ten negatywny stosunek jest największy", czytamy w artykule poświęconym badaniu.
Naukowcy ustalili także, że religijność wpływa na skłonność do karania. Religijne dzieci okazały się surowsze w osądzaniu innych. Chrześcijańskie dzieci uznawały wyrządzanie krzywdy za bardziej znaczące, niż dzieci niereligijne, a dzieci muzułmańskie - jeszcze bardziej niż chrześcijanie.
Brakuje badań na dzidziach żydowskich ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mam nadzieję, że to badanie posłuzy za przyczynek do bardziej rozległych badań obejmujących inne religie.
BTW: Przypadkiem poprawiłem na dzidziach, miałem pisać o dzieciach.
Ogromna większość każdego społeczeństwa ma swoją religię gdzieś. Z ogółu tych, którzy nazywają się chrześcijanami, poważnie traktuje Jezusa może z 15%, a zupełnie się do Niego nawróciło może jakieś 3%. Z której z tych grup pochodzą rodzice badanych dzieci? Spośród garstki codziennie obcującej