Wpis z mikrobloga

@bombastick: Ostatnio miałem kurs taxi z kierowcą z Jordanii i on powiedział mi, że interesy obydwu państw są sprzeczne ponieważ Rosji przede wszystkim zależy na utrzymaniu baz marynarki wojennej, które ma w Syrii (jedynych na morzu śródziemnym), natomiast Iran prowadzi ofensywę o podłożu religijnym. Im chodzi o spór sunnici-szyici. Assad jest alawitą. Generalnie jest to podpinane pod szyizm, jednak nie jest to czysta postać szyizmu. W moim odczuciu dla Iranu zastąpienie
W moim odczuciu dla Iranu zastąpienie Assada może być korzystne, bo wrzucą jakąś religijną marionetkę

@splatch: właśnie z tego co mi translator z tego ich pisma drutem kolczastym pisanego przetłumaczył wychodzi że Iran stoi twardo za Assadem,nie widzi dla niego alternatywy natomiast o Rosjanach udając że bronią Assada tak na prawdę zabezpieczają jedynie swoje interesy tak jak wspomniałeś
@bombastick: To co piszesz o Iranie jest ciekawe. W moim odczuciu dla Iranu jako kraju rządzonego przez religię (ich prezydent jest duchownym) wyglądał raczej na kogoś, kto szukał alternatywy dla obecnego dyktatora. Z drugiej strony jestem w stanie jednak zrozumieć brak alternatywy. Zmiana Assada na typowego duchownego na pewno rozdrażni Saudów. :-)
@bombastick: Według mnie to czysto PRowa zagrywka Rosjan, którzy chcą zagrać na nosie zachodowi stosując podobną retorykę o pokojowym rozwiązaniu konfliktu i gotowości do rozmów z opozycją, a że póki co sensownej opozycji brak to można to traktować z przymrużeniem oka.
@babisuk: Dokładnie, w mediach pokazują Iran jako dziki kraj po islamskiej rewolucji kulturalnej i obaleniu szacha, tymczasem kraj ten stoi na dość wysokim poziomie. W latach 60 funkcjonowała tam pewnego rodzaju demokracja, którą rozwaliły Stany Zjednoczone.
Imperium Persów rządziło jeszcze długo przed tym jak narodził się znany nam islam i to powinno wszystkim dać do myślenia, tymczasem USA w połączeniu z Izraelem z powodzeniem przypina im łatkę ciemnogrodu.
@bombastick: Rosja swoją bazę ma na terenach alawitòw (Latakia) a jako że Asad jest przedstawicielem tej mniejszości to raczej będą się go trzymać. Dla Iranu rządy blisko spokrewnionych z szyitami alawitòw to gwarancja utzrmania ''szyickiej osi' Iran-Irak-Syria. Jest to konkurencja dla sunnickich państw Półwyspu Arabskiego.
Oczywiście jeśli ktoś mysli, że bronią Asada charytatywnie to jest w błędzie. I Rosja i Iran ma szereg celów gospodarczych i strategicznych
BYC może Rosja i Iran zaakceptują jakiegoś umiarkowanego sunnite

@zamawiacz88: Nie zrozumiałeś co napisałem dla Irańczyków Assad jest nie do ruszenia mówi to w blasku fleszy nie żaden wypierdek ani przypadkowa osoba tylko Dowódca Gwardii Rewolucyjnej Iranu generał Mohammad Ali Jafari, jednocześnie mówi że "ujawniły" się różnice między Rosją i Iranem, dotyczące przyszłości reżimu Assada w Syrii. Dodaje ze Rosjanie nie sa tak zainteresowani przetrwaniem Assada jak Irańczycy
@bombastick: Wiesz, ja nie chce się bawić w geopolitykę. Nie czuje się w tym zbyt mocny. Pełno jest ekspertów i dziennikarzy i każdy pisze w tym temacie co innego. Ogólnie zgadzam się z tym co pisze @zamawiacz88: o tej osi iran irak syria. Dla Iranu obalenie Asada to koniec marzeń o byciu regionalnym mocarstwem. Całkowita utrata wpływów w Syrii i osłabienie wpływów w Libanie. Dla Rosjan stawka jest mniejsza. Dla
@bombastick: Iran z przyjemnością zastąpiłby Asada kimś bliższym sobie. Pytanie tylko jak? Syryjczykom to by się niezbyt podobało. Nie te czasy że można wywalić Asada i wsadzić marionetkę. Zaraz doszłoby do kolejnych wojen o władzę w tym i tak potwornie podzielonym kraju/narodzie. Tak długo jak ten konflikt będzie trwał tak długo tu zmiany nie będzie :P