Coraz więcej informacji na forach niewiernych o różnicach między Teheranem a Moskwą na temat przyszłości Assada. Ktoś cośna ten temat? wołam @NaLiniiFrontu-SyriaIraq bo reszta to same nieogary ;P #syria #blskiwschod #rosja #geopolityka
@bombastick: Ostatnio miałem kurs taxi z kierowcą z Jordanii i on powiedział mi, że interesy obydwu państw są sprzeczne ponieważ Rosji przede wszystkim zależy na utrzymaniu baz marynarki wojennej, które ma w Syrii (jedynych na morzu śródziemnym), natomiast Iran prowadzi ofensywę o podłożu religijnym. Im chodzi o spór sunnici-szyici. Assad jest alawitą. Generalnie jest to podpinane pod szyizm, jednak nie jest to czysta postać szyizmu. W moim odczuciu dla Iranu zastąpienie
W moim odczuciu dla Iranu zastąpienie Assada może być korzystne, bo wrzucą jakąś religijną marionetkę
@splatch: właśnie z tego co mi translator z tego ich pisma drutem kolczastym pisanego przetłumaczył wychodzi że Iran stoi twardo za Assadem,nie widzi dla niego alternatywy natomiast o Rosjanach udając że bronią Assada tak na prawdę zabezpieczają jedynie swoje interesy tak jak wspomniałeś
@bombastick: To co piszesz o Iranie jest ciekawe. W moim odczuciu dla Iranu jako kraju rządzonego przez religię (ich prezydent jest duchownym) wyglądał raczej na kogoś, kto szukał alternatywy dla obecnego dyktatora. Z drugiej strony jestem w stanie jednak zrozumieć brak alternatywy. Zmiana Assada na typowego duchownego na pewno rozdrażni Saudów. :-)
@bombastick: Według mnie to czysto PRowa zagrywka Rosjan, którzy chcą zagrać na nosie zachodowi stosując podobną retorykę o pokojowym rozwiązaniu konfliktu i gotowości do rozmów z opozycją, a że póki co sensownej opozycji brak to można to traktować z przymrużeniem oka.
@babisuk: Dokładnie, w mediach pokazują Iran jako dziki kraj po islamskiej rewolucji kulturalnej i obaleniu szacha, tymczasem kraj ten stoi na dość wysokim poziomie. W latach 60 funkcjonowała tam pewnego rodzaju demokracja, którą rozwaliły Stany Zjednoczone. Imperium Persów rządziło jeszcze długo przed tym jak narodził się znany nam islam i to powinno wszystkim dać do myślenia, tymczasem USA w połączeniu z Izraelem z powodzeniem przypina im łatkę ciemnogrodu.
@bombastick: Rosja swoją bazę ma na terenach alawitòw (Latakia) a jako że Asad jest przedstawicielem tej mniejszości to raczej będą się go trzymać. Dla Iranu rządy blisko spokrewnionych z szyitami alawitòw to gwarancja utzrmania ''szyickiej osi' Iran-Irak-Syria. Jest to konkurencja dla sunnickich państw Półwyspu Arabskiego. Oczywiście jeśli ktoś mysli, że bronią Asada charytatywnie to jest w błędzie. I Rosja i Iran ma szereg celów gospodarczych i strategicznych
@zamawiacz88: @splatch: @Pinkman: z tego co zrozumiałem wydaje mi się, że Irańczycy sądzą, iż Rosjanie są jednak gotowi przehandlować Assada uprzednio zabezpieczając swoje interesy, może być coś na rzeczy bo szum zaczął się robić po piątkowym spotkaniu w Wiedniu
@bombastick: W tym momencie konflikt jest w takiej fazie że usuniecie Asada jest niemozliwe. BYC może Rosja i Iran zaakceptują jakiegoś umiarkowanego sunnite, problem tylko...gdzie go znajdą? :P
BYC może Rosja i Iran zaakceptują jakiegoś umiarkowanego sunnite
@zamawiacz88: Nie zrozumiałeś co napisałem dla Irańczyków Assad jest nie do ruszenia mówi to w blasku fleszy nie żaden wypierdek ani przypadkowa osoba tylko Dowódca Gwardii Rewolucyjnej Iranu generał Mohammad Ali Jafari, jednocześnie mówi że "ujawniły" się różnice między Rosją i Iranem, dotyczące przyszłości reżimu Assada w Syrii. Dodaje ze Rosjanie nie sa tak zainteresowani przetrwaniem Assada jak Irańczycy
@bombastick: Wiesz, ja nie chce się bawić w geopolitykę. Nie czuje się w tym zbyt mocny. Pełno jest ekspertów i dziennikarzy i każdy pisze w tym temacie co innego. Ogólnie zgadzam się z tym co pisze @zamawiacz88: o tej osi iran irak syria. Dla Iranu obalenie Asada to koniec marzeń o byciu regionalnym mocarstwem. Całkowita utrata wpływów w Syrii i osłabienie wpływów w Libanie. Dla Rosjan stawka jest mniejsza. Dla
@bombastick: Iran z przyjemnością zastąpiłby Asada kimś bliższym sobie. Pytanie tylko jak? Syryjczykom to by się niezbyt podobało. Nie te czasy że można wywalić Asada i wsadzić marionetkę. Zaraz doszłoby do kolejnych wojen o władzę w tym i tak potwornie podzielonym kraju/narodzie. Tak długo jak ten konflikt będzie trwał tak długo tu zmiany nie będzie :P
@splatch: właśnie z tego co mi translator z tego ich pisma drutem kolczastym pisanego przetłumaczył wychodzi że Iran stoi twardo za Assadem,nie widzi dla niego alternatywy natomiast o Rosjanach udając że bronią Assada tak na prawdę zabezpieczają jedynie swoje interesy tak jak wspomniałeś
Komentarz usunięty przez autora
Imperium Persów rządziło jeszcze długo przed tym jak narodził się znany nam islam i to powinno wszystkim dać do myślenia, tymczasem USA w połączeniu z Izraelem z powodzeniem przypina im łatkę ciemnogrodu.
Oczywiście jeśli ktoś mysli, że bronią Asada charytatywnie to jest w błędzie. I Rosja i Iran ma szereg celów gospodarczych i strategicznych
W tym momencie konflikt jest w takiej fazie że usuniecie Asada jest niemozliwe.
BYC może Rosja i Iran zaakceptują jakiegoś umiarkowanego sunnite, problem tylko...gdzie go znajdą? :P
@zamawiacz88: Nie zrozumiałeś co napisałem dla Irańczyków Assad jest nie do ruszenia mówi to w blasku fleszy nie żaden wypierdek ani przypadkowa osoba tylko Dowódca Gwardii Rewolucyjnej Iranu generał Mohammad Ali Jafari, jednocześnie mówi że "ujawniły" się różnice między Rosją i Iranem, dotyczące przyszłości reżimu Assada w Syrii. Dodaje ze Rosjanie nie sa tak zainteresowani przetrwaniem Assada jak Irańczycy