Wpis z mikrobloga

@Oldtimery_com: nasze wino czekoladowe jeszcze czeka. Gdy tylko 'na oko' wrzucimy coś do pojemnika damy znać :)
Uwaga: w takim razie eliminujemy wszystkie Twoje składniki i damy coś innego, żeby przy kolejnym nastawie wiedzieć czego nie robić :D

Edit: u Ciebie na oko brakuje kwasowości. Dokwaś dla drożdży, bo ani aronia ani kakao nie mają w sobie nic kawaskowatego, ale wydaje nam się, że to może być ok :)
@Oldtimery_com: @Browin: Tłuszcz utrudnia klarowanie, ALE samo się w końcu sklaruje :) #potwierdzoneinfo
Ja jutro nastawiam, ale trochę bardziej czekoladowe będzie (2 tabliczki 90% kakao o niskiej zawartości tłuszczu (11% jak pamiętam), do tego normalne kakao oraz cukier), oraz planuję dodać trochę żurawiny suszonej. Zobaczę co z tego wyjdzie.
Nie wiem co jest z tą kwasowością, ale wino z kawy bez kwasku wyszło ok ( ͡° ͜ʖ ͡