Wpis z mikrobloga

Chciałem się podzielić swoimi przemyśleniami na temat php i tego czy to programowanie czy nie, oraz dlaczego.

Na codzień #tylkojava, ale musiałem na szybko dopisać backend (tak to szumnie nazwijmy) do statycznej strony firmowej. Raczej zaprzęganie #spring jedynie do odczytu z bazy danych (chociaż może się to rozwinie w pełen CRUD :P) nie miało sensu, więc postanowiłem użyć czegoś "lżejszego". Wybór szybko padł na #php i na #laravel. Doświadczenia żadnego w sumie nie miałem, wcześniej tylko się bawiłem żeby zobaczyć co to. Był to więc pierwszy "projekt", a raczej coś co do ludzi trafi.

No i teraz prostota tegoż szkieletu i się miło zaskoczyłem. ORM, migracje, prostota szablonów, wszystko out-of-the-box. Napisałem jakieś mikroskopijne liczby linii kodu, zajęło mi to ze dwa wieczory razem i działa. Czy napisałem to dobrze, poprawnie? Na pewno nie. Sam widzę, że niektóre rzeczy pokaleczyłem niemiłosiernie, ale działa.

No i nie dziwię się, że #php ma takie opinie jakie ma. Poziom wejścia był praktycznie zerowy, chwila w dokumentacji i jest. Tworzenie bazy -> kilka linijek. Wyciąganie z bazy nie wymaga żadnego konfigurowania praktycznie, żadnego tworzenia modelu na dobrą sprawę. Można relatywnie szybko osiągnąć coś co działa, do dupy no ale działa. Pewnie wielu osobom to wystarcza i w efekcie piszą gówniany kod. Analogiczna rzecz do napisania w javie była by wielokrotnie bardziej skomplikowana (mimo zerowej złożoności zadania!).

Chyba nie napisałem nic odkrywczego, ale byłem sam trochę zadziwiony i czułem potrzebę podzielenia się z wami.

pozdrawiam

#programowanie #webdev #php
  • 39
  • Odpowiedz
@controll: takie mam porównanie z "użycia", zapomniałem napisać że to nie do tego samego rzeczy. Bo niczego poważnego bym w php nie napisał, bo jakoś nie przemawia do mnie pisanie bez typów choćby (chociaż pewnie kwestia przyzwyczajenia, bo na reddicie ostatnio czytałem post gdzie ktoś się dziwił po co typowanie w javie).
  • Odpowiedz
@KotoFan: Jeszcze tego brakuje ,aby oceniać czy coś jest językiem programowania po tym jak skomplikowany jest próg wejścia :)
Trudno się dziwić ,że język przeznaczony w zasadzie do webdev i framework nastawiony na szybki development miał mieć wysoki poziom wejścia.
Python z Django tez ma niewielki próg wejścia, podobnie ruby z Railsami :)
Zabawa się zaczyna jak robisz coś więcej niż prosta apka z niemal statycznymi stronami:)
  • Odpowiedz
przecież nikt w profesjonalnym developie nie korzysta z ror-a jako główny backend tak samo jak djang, są one wykorzystywane jedynie do prostych startupowych aplikacji i małych aplikacji.

@controll: aha...
  • Odpowiedz
@Bozyszcze: no dawaj rzuć duży projekt który ma potężny loadbalancer i wieloplatformową obsługę, na dodatek integruje płatności, bazy danych, zarządzanie sprzętem, i streaming a jest o party o django albo ror. Czekam.
  • Odpowiedz
@Bozyszcze: człowieku... youtube korzysta z javy i c++ w głębokim backendzie a na serwisach ma pythona, Nikt poważny nie będzie używał pythona jako dźwigar architektury serwisu bo na nim nie można budować czystych wzorców.
  • Odpowiedz
@singollo: to nie są wielkie aplikacje, masakra..

dropbox też ma c++ w backendzie który jest odpowiedzialny za zarządzanie plikami i tzw clouding.
twitter to samo, a sound cloud to nie wiem.
Duża aplikacja to np. ogólnoświatowy bank, systemy zarządzania kilkoma fabrykami, system zarządzania lotniskami itp.
to co pokazujecie to jakieś małe aplikacje max postawione na 1 serwerze.
  • Odpowiedz