Aktywne Wpisy
chwilowypaczelok +630
Test wieku: jeśli to pamiętasz to masz więcej niż 30 lat
poorepsilon +3
Na jakie studia iść by mieć ok pracę? Mam 26 lat. Mature zdałam średnio, nie lubię matematyki i przedmiotów ścisłych. Czy dobre studia to zazwyczaj studia inżynierskie?
Planuję 20-22 litrów 15 Blg. Poproszę o radę bo wydaje mi się że przekombinuję tę recepturę. Chciałbym żeby było ono bardziej czekoladowe niż kawowe, ale oczywiście fajnie by była również nuta kawowa, palona.
- 3,85 kg Pale Ale Strzegom
- 0,8 kg płatków owsianych (kiedyś przeczytałem na bbizie lub piwo.org że można je opiec w piekarniku. Jest sens?
- 0,3 kg Karmelowy 300 Strzegom
- 0,25 kg Czekoladowy 1200 Strzegom
- 0,2 kg Czekoladowy 400 Strzegom
- 0,2 kg karmelowy 150 Strzegom
- 0,1 kg Jęczmień prażony Strzegom
25g Iunga na 60' (wg. BeerSmith 2 33 IBU)
Safale S-04
Zacieranie zapewne 66-67 stopni.
Fermentacja 18-19
Jakby co to na stanie mam jeszcze kawowy z Castle Malting, monarchijski II , karmelowy 30 i czerwony ze Strzegomia.
#piwowarstwo
Kwaśne nie było bo mam twardą wodę.
-pale ale i karmele od początku
-czekaloda 45 min
-jęczmien palony po 90 minutach, można by żec, że na wygrzew
Tak robiłem, tyle, ze bez jęczmienia i zajebista, nawet mleczna czekolada w aromacie i smaku wyszła
To chyba ostatecznie zrobię tak:
Pale Ale i karmele bez zmian od początku
-0,3 kg Czekoladowy jasny + 0,15 kg kawowy CM na 45 min.
-0,15 kg jęczmienia palonego na wygrzew.
Wychodzi 63 EBC. Będzie czarne?
Dzięki wielkie za pomoc :D