Wpis z mikrobloga

Jutro chcę uwarzyć stout owsiany.
Planuję 20-22 litrów 15 Blg. Poproszę o radę bo wydaje mi się że przekombinuję tę recepturę. Chciałbym żeby było ono bardziej czekoladowe niż kawowe, ale oczywiście fajnie by była również nuta kawowa, palona.
- 3,85 kg Pale Ale Strzegom
- 0,8 kg płatków owsianych (kiedyś przeczytałem na bbizie lub piwo.org że można je opiec w piekarniku. Jest sens?
- 0,3 kg Karmelowy 300 Strzegom
- 0,25 kg Czekoladowy 1200 Strzegom
- 0,2 kg Czekoladowy 400 Strzegom
- 0,2 kg karmelowy 150 Strzegom
- 0,1 kg Jęczmień prażony Strzegom

25g Iunga na 60' (wg. BeerSmith 2 33 IBU)
Safale S-04
Zacieranie zapewne 66-67 stopni.
Fermentacja 18-19
Jakby co to na stanie mam jeszcze kawowy z Castle Malting, monarchijski II , karmelowy 30 i czerwony ze Strzegomia.

#piwowarstwo
  • 14
@WapniakZJury: Ostatnio dałem go 300g do milk stouta i niestety teraz to już głównie kawa się ostała. Oprócz tego 0,2 kg czekoladowego jasnego i 0,3 jęczmienia. Mi to pasowało w miarę, ale dla wielu tej kawy było zbyt dużo.
Kwaśne nie było bo mam twardą wodę.
@Craft_Chief: Jeśli tak jak piszesz, chcesz bardziej czekoladowe to ja bym zrobił tak:
-pale ale i karmele od początku
-czekaloda 45 min
-jęczmien palony po 90 minutach, można by żec, że na wygrzew
Tak robiłem, tyle, ze bez jęczmienia i zajebista, nawet mleczna czekolada w aromacie i smaku wyszła