Wpis z mikrobloga

Miraski, chcę zrobić appkę webową używając #rubyonrails #ruby
Przerobiłem codeacademy i mi się spodobało.
Czy macie jakieś ciekawe materiały na których można by się opierać budując webową aplikacje w tym jezyku? Bo w sumie tyle tego że nie wiem gdzie ręce wsadzic ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jakieś takie "Building your first web app using ruby on rails" - pełno tego w internecie, ale może macie coś sprawdzonego z czego korzystaliście? Był bym wdzięczny za wszelkie wskazówki!

#programowanie #webdev
  • 16
@Kramarz: Zrób plan, co potrzeba. Podziel na zadania. Potem te zadania na podzadania i sam zobaczysz, że mnóstwo rzeczy które tam stworzysz, szybko na necie znajdziesz ;) Jak coś to pisz na wykopie jak z czymś utkniesz.
@Kramarz: hej ho, tak z ciekawości: ucząc się ror i robiąc kursy codeacademy postawiłeś sobie od razu jakieś środowisko programistyczne i próbowałeś pierwszych kroków w programowaniu, czy nie stawiales środowiska i uczyłeś się ror w teorii? chyba spróbuję tych kursów, tylko zastanawiam się jak taka nauka będzie wyglądała.
@Kramarz: ok, superancko - dziękuję za pomoc :) wczoraj stawiałam na windowsie, ale wyskoczyły mi jakieś błędy przy instalacji gemów. no nic, może spróbuję z linuksem na wirtualnej maszynie czy coś.
@Kramarz: popróbuję. chociaż stawianie wirtualnej maszyny i w ogóle ogarnianie linuxa na płytę CD to jest dla mnie wyższa szkoła jazdy ;D ale skoro polecasz, to może faktycznie warto się pomęczyć.