Wpis z mikrobloga

Mireczki. Próbowaliśmy dziś pierwszy raz od rozlewu swojego pierwszego piwa. Niestety coś z--------y przy rozlewie. Podejrzewamy, że zostawiliśmy resztki pirosiarczanu ( zapach jest bardzo podobny albo wręcz identyczny do pirosiarczanu, który został jakiś czas rozpuszczony i zmienił barwę na żółtą). W smaku jest git, aczkolwiek występuje taka nuta chemiczna. Nadaje się to jeszcze do picia ? Niby piszą, że pirosiarczan nie jest szkodliwy ( zresztą nie było tego dużo, resztki z tego co wylewaliśmy, po prostu nie wytrząsneliśmy), aczkolwiek nie jestem przekonany.

#piwowarstwo
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grymberg: Oatmeal stout. Temperatura fermentacji była 23-24 (Otoczenia 20-21). Us-04. Dodatki to laktoza (0,8 kg) i 0,5 kg płatków owsianych (kleik). Butelkowane 4 października.
  • Odpowiedz