Aktywne Wpisy
zonobijca +26
Ciekawe czy chłopaki mają taką silną psychę, żeby chodzić tak z dzieckiem po ulicach polskich miast, a nie tylko wrzucać rage baity na twitterka z fotką pleców na jakimś odludziu i bohatersko odszczekiwać każdemu "twoja stara", "chyba ty", "pewnie masz małego" itd.
https://x.com/pjotrowicz/status/1813888616306815305?t=I3jBrwc3WeCQ27t3PbtoYg&s=19
#bekazlewactwa #bekazlgbt #bekazpodludzi
https://x.com/pjotrowicz/status/1813888616306815305?t=I3jBrwc3WeCQ27t3PbtoYg&s=19
#bekazlewactwa #bekazlgbt #bekazpodludzi
pieknylowca +115
cashierid | cashiercompanyid | operationcode | eventticketid
Muszę wyciągnąć te dane z DB i stworzyć XML.
Struktura XML jest taka:
W jaki sposób wyciągnąć dane z bazy danych, aby później przy pomocy PHP mógłbym stworzyć taki XML? Teraz jeżeli zrobię zwykły SELECT (korzystam oczywiście z Active Record), to mogę wszystko zrobić "płaskie", a muszę zrobić zagnieżdżony XML.
#php #bazydanych #postgresql #mysql #yii #webdev
Tam jest cholernie dużo danych. Obawiam się, że korzystając z tego XML'a baza danych będzie padać, po 10 razy dziennie, ale klient nasz pan…
@mariecziek: chcialbym ta dyskusje zobaczyc. Od takich rzeczy sa dużo lepsze systemy niż php.
@mariecziek: to miłej zabawy, bo wyglada na projekt zarządzany przez gimnazjalistów
Po prostu jutro mam ostatni dzień w tej pracy i nie chcę zostawić po sobie niezakończonych prac dla innych.
@mariecziek: powiedzialbym ci na czym sie trzyma kilka firm notowanych na gieldzie to bys sie za glowe zlapal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mariecziek: Szanuje takie podejscie!
@mariecziek: Bzdura. Baza danych generuje XMLa znacznie szybciej niż jakikolwiek Twój kod, bo baza danych robi to kodem w C.
@Ginden: Obawiam się, że generacja XMLa (czyli de facto stringa) to może 10% procesu, reszta to wyciąganie danych i przechowywanie/transfer rezultatu
Brakuje mi w pracy osoby, z którą mógłbym się poradzić, w
@mariecziek: czyli niewiele ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mariecziek: pytanie numer jeden - po co im te dane i co tak naprawde potrzebuja. Bo jeśli kazdy potrzebuje co 15 minute pelnego dumpa bazy w XMLu, to coś tu jest nie halo.
@mariecziek: bo jeśli ma być to na bieżąco, to najprościej przyrostowo
Na całe szczęście rozwiązać dało się
@mariecziek: Tragiczne skutki oszczędzania na DBA.