Wpis z mikrobloga

Jeśli komputer (notebook) ma mi służyć głownie do liczenia (Mathematica itp.), programowania od czasu do czasu, pisania prac i internetu, to będzie dla mnie różnica, czy będzie miał dysk HDD czy SSD? Wiem, że do niektórych rzeczy warto mieć SSD, ale czy akurat do tego typu pracy będzie to jakiś zdecydowany plus, przy zalożeniu, że będę miał Intel i5 5200u, 8 Gb RAM, jakiegoś tam 2Gb GeForce'a? W sumie to rozważam te dwa: HDD, SSD. #laptopy #laptop #nieserwispc #kiciochpyta
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majas: nie wiem jak w przypadku Mathematici, ale przy programowaniu jednak przydaje się mieć szybki odczyt/zapis a w szczegolnosci minimalny czas dostępu do danych. HDD ma jakieś 10ms, a SSD 0.1ms
Ja mimo to, że mam SSD to i tak trzymam swoje aktualne projekty, IDE i repozytorium bibliotek na RAMDiscu :D Czuć dodatkowy boost!
  • Odpowiedz
@majas: Rysa od wewnątrz o długości ok 1,5 cm w prawym górnym rogu na matrycy.
Rysa od wewnątrz o długości ok 1,5 cm w prawym górnym rogu na matrycy.

to nie promocja tylko używka
  • Odpowiedz
@MaddoxX1911: czyli na moim miejscu brałbyś takiego HPka? Sądzisz, że to laptop na kolejne np. 6 lat? Czy słabsza karta graficzna może wpłynąć na pracę laptopa, tzn. czy mopże być tak, że będę odczuwał jej brak? A jak z awaryjnością dysków SSD? Warto w to iść?
  • Odpowiedz
@majas: wydaje mi się, że to programów typowo obliczeniowych powinieneś szukać czegoś z normalnym procesorem, a nie niskonapięciowcem, 8GB ramu i kupić ssd na własną rękę.
  • Odpowiedz