Wpis z mikrobloga

#polityka
#wybory
#wyboryparlamentarne2015
#sejm

Witam, mam pytanie o ordynację wyborczą, nie wiem czy dobrze myślę
1. Głosujemy na konkretną osobę - a nie ma partię ze swojego okręgu
2. Podliczane są mandaty dla wszystkich partii według popracia procentowo
3. Zsumowane są mandaty na całą Polskę dla danych partii
4. Partie obsadzają swoimi kandydatami którymi chcą, niezależnie kto wygrał w danym okręgu

Inaczej mówiąc, nawet jeżeli w danym okręgu dany polityk ma duże poparcie, to i tak nie ma pewności że będzie posłem w nowej kadencji (VIII)

Reasumując: w wyborach do sejmu nie ma znaczenia na którą osobę głosujesz, a z której partii jest.

Dobrze rozumiem?
Czy to w JOWach nie chodzi właśnie o to, że taki popularny polityk miał by większą szansę znaleźć się w sejmie dzięki sporem poparciu lokalnemu ?
  • 18
  • Odpowiedz
@piogol1769: Jeżeli komitet uzyskał przynajmniej 5% w skali kraju (z wyłączeniem Mniejszości Niemieckiej - brak progu i Zjednoczonej Lewicy - próg 8%) przystępuje do podziału mandatów w całym kraju (w poszczególnych okręgach).

W każdym z 41 okręgów jest do obsadzenia różna ilość mandatów, od 7 do 20. Najpierw dochodzi do podziału mandatów między komitety na podstawie wyników z okręgu (ilości głosów oddanych na listę). Następnie mandaty przydziela się osobom które
  • Odpowiedz
@piogol1769: 1. Tak - głosujemy na osobę konkretną z danej listy.
2. Mandaty są dzielone między tych co przekroczą odpowiedni próg w skali kraju, a samo przeliczanie jest w okręgach wyborczych.
3. Tak mandaty są na całą Polskę. Ale ilość mandatów nie zależy od wyniku partii w skali kraju (w sensie to ile mandatów zdobędzie - tu liczy się jedynie "czy przekroczy pewien próg poparcia?").
4. Bzdura. Nawet jak partia
  • Odpowiedz
@BongoBong: ok, mam więcej jasności, tylko jedna rzecz mi cały czas po głowie chodzi że:
Jak to jest: jak sięgnę pamięcią to sporo posłów się powtarza przez wiele kadencji,
znaczy to mnie więcej tyle, że jeśli wyborcy chętnie głosują na te same mordy, skoro poparcie decyduje kto będzie posłem...

Skoro okręgi w całej Polsce są zbliżone ilością mieszkańców, to czemu ci sami są w dużej części w sejmie ?
Ludzie
  • Odpowiedz
@piogol1769: Ludzie tak głosują. Dlaczego - to możemy zgadywać. Na pewno najczęściej do Sejmu dostają się jedynki (i ogólnie im wcześniejsze miejsce na liście tym z grubsza lepiej), można podejrzewać, że ludzie nie znając kandydatów głosują na pierwszego z listy jako na tego, który został obdarzony zaufaniem partii. Ale prawdopodobne również, że głosują na niego dlatego, że go po prostu znają, popierają.
  • Odpowiedz
@piogol1769: Pomyślmy. Bo może mamy takie społeczeństwo, które nie chce się interesować innymi kandydatami z danej listy i woli sobie tą "jedynkę" ot tak wybrać.
  • Odpowiedz
@Mrboo: OK. Czyli załóżmy że w danym okręgu jest 9 mandatów do obsadzenia. 3 partie uzyskały po 3 mandaty. Do sejmu wchodzą po 3 osoby z największym poparciem procentowym z tego okręgu. Tak to się odbywa ?
  • Odpowiedz
@piogol1769: Do Sejmu wchodzą 3 osoby z największą ilością głosów na danej liście.
Czyli, jak partia X dostaje 3 mandaty i najwięcej głosów zdobyli kandydaci nr 1,2 i 4 to oni wchodzą. Jak partii Y przypadły 3 mandaty, a u nich najwięcej głosów otrzymali kandydaci nr 7, 14 i 17 to oni wchodzą.

Ja w poniedziałek mam zamiar robić wpis o ordynacji podpartą różnymi statystykami.
  • Odpowiedz
@Mrboo: jak się okaże że pewien poseł który ma zarzuty korupcyjne (we współpracy wraz z prezesem NIK) wejdzie do sejmu to zupełnie tego nie zrozumiem jak ludzie mogą na takiego zagłosować...... stąd to moje pytanie w ogóle - czy ludzie nie wiedzą co się dzieje na takim szczeblu i głosują bo "...o tego widziałem w telewizji, to na niego zagłosuję"
  • Odpowiedz
bo myślałem pierwotnie że to komitet wybiera osoby które będą partię reprezentowały, ale oczywiście po Pana odpowiedziach i głębszym przemyśleniu była by to komuna jak się patrzy - i takie wybory by były w ogólne bez sensu
  • Odpowiedz
@Mrboo: Tak. Mógłbyś dać więcej mapek czy wykresów. Mogłoby dotrzeć do większej liczby ludzi. Tylko jest większe ryzyko ugrzęźnięcia w wykopalisku, ale wtedy możesz puścić w formie wpisu.

@piogol1769: Kolega będzie pisał o ordynacji. Zamierzał zrobić o tym wpis na mikroblogu, ja mu proponuję znalezisko, by miało to szanse wejść na główną.
  • Odpowiedz