Wpis z mikrobloga

Mam drukarkę #brother DCP-J525W i od jakiegoś czasu w środku nocy, ni z tego, ni z owego, włącza mi się ekran LCD + podświetlenie przycisków i tak się świecą przez 2-3 godziny, po czym znowu się wyłączają. Na ekranie żaden komunikat się nie wyświetla, żadne urządzenia z drukarki nie korzysta, nawet dla testu odłączyłem ją od WiFi, a ta dalej w nocy odpalała ten ekran. No i w żaden sposób nie da się tego wyłączyć, poza całkowitym wyłączeniem drukarki. Myślałem, że to może coś związanego z tym automatycznym czyszczeniem, ale akurat czyszczenie uruchamia się o innych godzinach i przy wyłączonym ekranie. Ktoś wie czy można coś z tym zrobić?

#drukarki #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Templar: To jest "standardowy objaw" drukarki Brother.
Masz chopie dylemat, ponieważ ona musi to sobie robić!

Włącza Ci się ponieważ masz ją przełączoną w tryb uśpienia ( nie jest wyłączona z listwy). Te modele (podobnie jak canon, epson) muszą stale coś drukować. Przynajmniej raz w tygodniu jakomś bzdurę trzeba przepuścić na pełnej kartce, gdyż inaczej pozasychają głowice!
Drukarka ma w sofcie zaprogramowane automatyczne czyszczenie głowic co jakiś czas. Przypada on przeważnie na późne godziny wieczorne ;p
Charakterystyka budowy zasilania głowicy, ma taką specyfikację, że musi być tam stale obecny tusz. Automatyczne czyszczenie zapobiega zasychaniu głowicy, kosztem sporej ilości atramantu puszczonego w pampersa a nie
  • Odpowiedz
@japan13: Ale napisałem, że automatyczne czyszczenie robi się o innych godzinach i wtedy ekran jest wyłączony i drukarka tylko hałasuje przez kilka minut. A tutaj tylko ekran się włącza i podświetlenie przycisków, nic więcej. I mnie to bardziej wkurza niż to czyszczenie, bo do hałasu jestem przyzwyczajony i nie zwracam na niego uwagi, a do świecącego ekranu już nie :P A wyłączenie drukarki odpada właśnie ze względu na automatyczne czyszczenie,
  • Odpowiedz
@japan13: Zawsze w nocy, ale godziny różne, wczoraj było o północy i świeciło do drugiej, dzisiaj odpaliło się pół godziny temu i oczywiście cały czas świeci teraz.
  • Odpowiedz