Wpis z mikrobloga

@5th: Polska nie powinna naśladować żadnego państwa w 100%, bo każdy naród ma swoją specyfikę i nie da się powtórzyć go. Poza tym jeżeli mamy kogoś "doganiać" to nie możemy go naśladować, bo będzie znaczyć to tylko tyle, że będziemy mieć cały czas jeden dystans do niego. Jednakże dobry przykład gospodarowania dla Polski to może być Szwajcaria, poza tym Niemcy jeżeli chodzi o banki, innowacje i przemysł. Debilizmem było sprzedawanie banków
@5th: to, że jak urodzi ci się 3 dziecko a jesteś ze zwykłej klasy robotniczej, to przychodzi do Ciebie coś w rodzaju OPS'u. Ale przychodzi po to by zaproponować Ci większe mieszkanie a nie, żeby zabrać dzieci. Ja mam wrażenie, że nasz kraj zamiast rozwijać się i wychodzić do ludzi, cofa się! Może to głupi argument ale tak uważam
@5th: Korea Południowa taka zamożna jeszcze nie jest, ale jedno ma czego Polska nie ma, a mianowicie wielkie firmy posiadające efekt skali, przykład, który bardzo dobrze obrazuje sprawę: SAMSUNG :) (ps. to samo Niemcy mają: BOSH Daimler Volkswagen, Henkel itd. ) w tej chwili żeby istnieć w świecie to trzeba mieć właśnie takie korporacje, bo to one rządzą tak naprawdę kapitałem i produkcją, państwa coraz mniej się liczą.