Wpis z mikrobloga

Czy ktoś próbował wysłać z użyciem #esp8266 pełną ramkę POST wypełniającą formatę w Google Forms?

Robię +/- tako:
AT+CIPSTART="TCP","docs.google.com",80 (bangla)
AT+CIPSEND=tu długość polecenia post
Pojawia się znak zachęty <
POST /forms/d/1AL2ThHYtjeftVbYOOXlwf0-L7Z0K6evlpK7PgA9vtAI/formResponse?formkey=1AL2ThHYtjeftVbYOOXlwf0L7Z0K6evlpK7PgA9vtAI&submit=Submit&ifq&entry.2002065094=AVRLAND

Krzyczy w odpowiedzi że potrzebuje Content-length headera, który chyba tyczy się końcówki z odpowiedzią do formularza. Ktoś próbował to zdziałać? Puszczałem polecenie bez posta, normalnie z przeglądarki i odpowiedź dodaje.

#arduino #elektronika #googledocs
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tux3284: przejdź na nodemcu. Co prawda mam małą próbkę, żeby wydać jakiś dokładny osąd, ale mam wrażenie, że lua jakoś pewniej działa niż komendy AT...
  • Odpowiedz
@Adik0160: Też jestem świeży, ale chyba kilka leveli wyżej niż Ty ;)
Po wgraniu nodemcu się gada językiem lua, serialem (czyli albo z Arduino albo z kompa, przez konwerter). W praktyce ja to robię tak, że wgrywam sobie na esp jakiś skrypt, który coś robi (np. wysyła informację na thingspeak), zamykam to w jakąś funkcję i wtedy z arduino tylko odpalam tę funkcję.
Np. mam funkcję msend(humidity, temp) i odpalam
  • Odpowiedz
@meetom: Jak tak to spoko, bo myślałem, że po instalacji nodemcu procek się tak jak by blokuje i nie ma dostępu do RX/TX. Czyli mówisz, że to jest taka jak by zamiana z komend AT na lua?
  • Odpowiedz
@Adik0160: Tak. Przez co logikę odpowiedzialną za wysyłanie/odbieranie danych można przerzucić na ESP, a z poziomu Arduino tylko odpalasz poszczególne funkcje :)
  • Odpowiedz