Wpis z mikrobloga

Pytanie do mirków z #matematyka - czy istnieje jakiś program, który pozwoli mi narysuje funkcję przebiegającą dokładnie przez wybrane przeze mnie punkty?

Muszę opisać krawędź budynku w pic rel (inb4 benis :DD) za pomocą funkcji. Podzieliłem go sobie na trzy różne funckcje. Nie mam problemu z obliczeniem wzorów 1 i 2, bo to fragmenty dwóch paraboli o wspólnym wierzchołku, ale przy 3 zaczynają się schody, bo przy wierzchołku budynku funkcja nagle gwałtownie staje się bardzo stroma i nie wiem, jak ją wyznaczyć

#pytanie
Pobierz kocham_jeze - Pytanie do mirków z #matematyka - czy istnieje jakiś program, który poz...
źródło: comment_z7OOxOfMcfUDZmbduc8cu6z8u02w3bpX.jpg
  • 10
@kocham_jeze: spróbuj dopasować krzywą Beziera. Ogólnie każda metoda będzie sie sprowadzała do rozwiązania układu równań z wszystkimi potrzebnymi punktami podstawionym do wzorów ogólnych. Nie wierze, ze to jest zwykła parabola. Szukałbym Beziera albo wymiernej krzywej beziera.
@kocham_jeze: Tylko zwróć uwagę na to, że będzie to tylko przybliżenie i mało prawdopodobne, żebyś uzyskał dokładnie taką krzywą, jakiej oczekujesz. Być może lepiej będzie pokombinować ze wzorem funkcji. Na przykład ta część numer 3 z obrazka wygląda jak (-x)^(1/2). Możesz pokombinować z przesuwaniem w górę i w dół oraz zmieniać stopień nachylenia przez zmienianie a przy (-ax)^(1/2).