Aktywne Wpisy
rysiekryszard +10
Jak świętowaliście swoje osiemnaste urodziny? U mnie babcia chyba kupiła tort i najbliższa rodzina odśpiewała sto lat. Nie było żadnej większej imprezy, nie było żadnych kolegów itd. Nigdy w życiu też nie zostałem zaproszony do kogoś na 18-stkę. Trochę głupio może, ale cóż. Ja się przyzwyczaiłem i w sumie lubię każde urodziny spędzać na wykopie. Najwyżej sobie kupię jakąś pizzę czy coś w tym stylu, a czasami to prawie zapominam, że mam
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Załóżmy, że chcę głosować na Korwin, ale równocześnie chcę oderwać PO od koryta...
Ten drugi cel uzyskam, głosując na inna partie, niż PO, ale tylko wtedy, jeżeli ta partia przekroczy próg wyborczy.
W przeciwnym wypadku mój głos w ogóle nie jest brany pod uwagę przy podziale mandatów, czyli równie dobrze mógłbym kartę wrzucić do kosza, a nie do urny...
I problem jest taki - zagłosować np. na PiS, bo wtedy jest niemal pewne, że mój głos będzie mieć udział w odsunięciu PO, czy może głosować na KORWiN?
Jeżeli zagłosuję na KORWiN to jest niemal gra hazardowa - jeśli przekroczy próg wyborczy to nawet lepiej, bo jeszcze mniej mandatów będzie miało PO.
Natomiast jeśli nie - to nie dość, że nie wejdzie do Sejmu KORWiN, to jeszcze podkopię swój drugi cel, bo PO dostanie więcej mandatów, niż gdybym głosował na PiS...
Wiem, że nie należy głosować przeciw, ale akurat PO w pełni na to zasługuje, a obecna sytuacja wystawia głos wielu wyborców, którzy chcą dobra Polski, na zmarnowane...
( ͡° ʖ̯ ͡°)
#polityka #przemyslenia #ordynacjawyborcza
Możemy się zastanawiać co jest w zbiorowym interesie wyborców KORWiNu. Czy postawić wszystko na jedną kartę, uwierzyć we własną siłę i zaryzykować, że jako masa zostaną pominięci, ale mają szansę na sukces. Czy lepiej, żeby jako masa zagłosowali na PiS wspomagając go
@BongoBong: To też na tym polega patologia tego systemu - że wyrażenie decyzji wyborców wymaga jakiegoś "zarządzania" nimi, a nie zostają bezpośrednio ujawnione preferencje wyborców.