Wpis z mikrobloga

Mirkony z #warszawa co myślicie o nowym projekcie Muzeum Sztuki Nowoczesnej i TR Warszawa? Szanujecie koncepcję Thomasa Phifera czy nie podoba Wam się zbyt?
Osobiście bardzo się cieszę, że Plac Defilad zostanie w jakiś sensowny sposób zagospodarowany. Sam projekt też mi się bardzo podoba, chętnie dowiem się więcej na jego temat. Okazja zapewne nadarzy się podczas festiwalu 'Warszawa w budowie' (10.10-11.10), byłam na ostatnich 3 edycjach i to bardzo fajna rzecz dla ludzi którzy są trochę bardziej zainteresowani architekturą i urbanistyką.
#architektura #warszawa
Pobierz Zgagulec - Mirkony z #warszawa co myślicie o nowym projekcie Muzeum Sztuki Nowoczesne...
źródło: comment_Xe1TOeY4f4qknu8q17PnpEBpmi9gbZBl.jpg
  • 18
@Zgagulec: meh, wolałbym tam jakiś fajny park + fontanny. Chociaż po namyśle to ten park byłby pełny lumpów i narkomanów, którzy przenieśliby się spod dworca wkd.
@Alkreni: KDT to porażka moim zdaniem była, tragiczny wygląd, bazar w samym środku stolicy 38 mln kraju...
@Mirabelkowa: W sumie coś zielonego byłoby dobrą alternatywą, ale trzeba było znaleźć miejsce dla MSW i to jest doskonała lokalizacja.
@Zgagulec: Teren wokół pkinu nadaję się jedynie pod zabudowę zmniejszającą skalę tego wygonu. Przestrzeń publiczna z zielenią znajduje się tam teraz i jakoś niewiele osób przychodzi tam tak po prostu. Ścisłe centrum miasta to miejsce na funkcje miastotwórcze, nie hektary bezosobowej zieleni z fontannami.
@Dolan: No, w końcu. Ktoś powoli zaczyna to zauważać. Zaraz obok placu defilad jest przecież park i fontanny. Nikt tam nie chodzi odpocząć oprócz okolicznej żulerii.
@NuGuns: myślę, że jest tak dlatego, że warszawiacy chcieliby mieć coś pokroju central parku z NY ale chyba jednak nie tędy droga. A jeżeli chodzi o ten obszar to najbardziej chciałbym, żeby wypiaskowali pałac kultury i nauki ;)
@Zgagulec: Jezusie, co to za szkarada? Na pierwszy rzut oka wygląda jak jakiś hangar, fabryka czołgów albo jakieś pudełko po butach. I co robią te setki ludzi stojących na samym środku pl. Defilad? Czekają na wsiobus do Lublina?

Masz więcej zdjęć?
@Zgagulec: nie podobają mi się te dwa baraki za 400 mln - szanuję koncepcję chmur, ale to w żaden sposób mi ich nie przypomina . Wygląda bardziej na odpicowane baraki KDT. Dodatkowo nie uważam, by to było najlepsze miejsce dla tak niszowego przybytku kultury jak muzeum sztuki nowoczesnej - muzeum komunizmu i PRL owszem, bo przyciągało by dużo turystów, nowoczesnej muzeum techniki też jak najbardziej. A jeden z najlepszych placów w
@deeprest: Nie zgadzam się nieco z argumentem, że to nie miejsce na takie muzeum. Inne stolice mają muzea sztuki nowoczesnej w bardzo dobrych lokalizacjach, a 'Emilia' nie mogła być dalej siedzibą MSN bo się do tego nie nadaje po prostu, jest zbyt mała i niestety zbyt stara i mało reprezentacyjna.