Wpis z mikrobloga

Próbuje sobie zrobić wykres symulacji podaży i inflacji dash od początku istnienia do wykopania ostatniego coina, ale ciężko znaleźć wiarygodne i jednoznaczne informacje jak algorytm #dash przydziela coiny w czasie.

Z tego co dotychczas udało mi się ustalić:
-czas generowania bloku w dash to 2.5 minuty
-Nagroda za blok jest uzależniona od poziomu trudności sieci i można ją obliczyć następującym wzorem: 2222222/((Difficulty+2600)/9)2
-Dodatkowo nagroda spada o 7.1% rocznie
-Poziom nagrody jest podzielony w stosunku 45%kopacze, 45%masternode, 10%działalność sieci

Niby wszystko wiem i jest pięknie, ale moje wyliczenia na podstawie powyższych danych nie zgadzają się w 100% z kalkulatorami miningu i danymi odnośnie obecnej nagrody za blok na różnych explorerach i stronach związanych z dash. Czy o czymś zapomniałem? Proszę o zabranie głosu osoby znające algorytm dash

#kryptowaluty
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xrn51: No tak rozumiem mam świadomość że kiedyś DASH miał inny algorytm dystrybucji, ale póki co próbuje określić wzór do obliczenia obecnej nagrody za wykopany blok. Mój skrypt liczący ma rozbieżność rzędu 5% od wskaźników na stronach, dlatego nie do końca wiem, czy ja mam złe wytyczne, czy też może w tych kalkulatorach są błędne założenia ...
  • Odpowiedz