Wpis z mikrobloga

@dodgers: Dość często (zawsze? już teraz nie pamiętam) przy wyłączonym DHCP na routerze ustawionym w trybie AP (albo na zwykłym AP), router otrzymuje swój adres z puli sieci, w której się znajduje. Jak router robi za "router" to też ma swoje IP na interfejsie zewnętrznym. Pytanie tylko czy jest przez nie dostęp do konfiguracji.
@11_11_2012: Jak ustawisz DIR-300 w tryb Access Point to będzie próbował sobie pobrać IP z serwera DHCP. Rzuć okiem na dzierżawy DHCP w swoim routerze do którego taki DIR jest podłączony. Powinieneś mieć dzierżawę o nazwie DIR-300 a z nią adres IP.
@11_11_2012: Weź sprawdź. Każdy Access Point jest przezroczysty bo jest Access Pointem ale na interfejsie mostka posiada IP do zarządzania nim. Tak jest w każdym Access Poincie poza przemysłowymi gdzie do zarządzania jest osobny interfejs. Mam DIR-300 w domu i wiem jak się zachowuje.
@Blatow: Miałem w nim DD-WRT - nie polecam. Zresztą ten DIR-300 jest dość słaby że tak powiem pod względem po pierwsze możliwości (słaby procesor w środku siedzi) oraz jakości - generalnie ten router pożyje max. 2-3 lata i w śmietnik.
@Blatow: Ja za D-Linkami nie przepadam generalnie. Ani hardware ani soft nie są moim zdaniem dobre. U mnie problem z DIR-300 to wieczne problemy z układem radiowym - sam router reklamowałem na gwarancji ze 3 razy i za każdym razem dostawałem nową sztukę... z innym REV i za każdym razem coś się z nim działo. Generalnie nie polecam produktów D-Linka jakichkolwiek.

Nie polecam też zachwalanego wszem i wobec TP-Linka mimo, że